Najväčšia organizácia združujúca producentov hydiny, bravčového mäsa a vajec v Brazílii (ABPA) uviedla, že domáci spracovatelia mäsa môžu zvýšiť svoju ponuku pre export.
Rastúce ceny potravín spracovateľom mäsa v Brazílii prospievajú. Rušenie obchodných bariér a relatívne ľahký prístup domácich dodávateľov k obilninám používaným ako krmivo pre dobytok sú hlavnými konkurenčnými výhodami.
Ricardo Santin, prezident ABPA ozrejmil, že Brazílii bola nedávno udelené povolenie vyvážať bravčové mäso do Kanady, a dodal, že jeho cieľom je zvýšiť predaj do Južnej Kórey, Japonska a Čile (rokovania o odstránení určitých sanitárnych prekážok).
„Veľa veľkých svetových dodávateľov (mäsa) si nie je istých, odkiaľ a za aké ceny budú získavať obilie,“ poznamenal Santin v narážke na následky vojny na Ukrajine, ktorá narušila toky globálneho obchodu s obilím a dodávky zemného plynu do Európy z Ruska.
Santin taktiež uviedol, že brazílski spracovatelia mäsa ako BRF a JBS môžu zvýšiť dodávky a exportovať viac mäsa na Blízky východ a do Ázie.
Aj napriek tomu, že Čína tento rok celkovo kúpila menej bravčového mäsa, krajina bude naďalej dovážať približne 3 milióny ton ročne, čo je viac ako dvakrát toľko ako pred vypuknutím afrického moru ošípaných v roku 2018.
ABPA predpokladá, že Brazília v tomto roku zvýši produkciu hydiny až o 1 % a v budúcom až o 4,5 %. To znamená, že národná produkcia by mohla v roku 2023 dosiahnuť 15 miliónov ton. „Brazília, najväčší svetový dodávateľ kurčiat, dodáva približne tretinu produkcie do zahraničia“, dopĺňa Santin.
V prípade bravčového mäsa sú brazílske spoločnosti pripravené zvýšiť produkciu až o 5 % v tomto roku a až o 3 % v budúcom.
Ak sa to potvrdí, produkcia bravčového mäsa v Brazílii by v roku 2023 predstavovala 5,1 milióna ton. Brazília predstavuje takmer 11 % celosvetového obchodu s bravčovým mäsom.
Zo zdrojov thecattlesite preložil a upravil Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra