Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Keď som ako predsedníčka komisie tejto súťaže stredoškolákov  pred takmer 10 rokmi blahoželala k víťazstvu Michalovi, nepochybovala som o tom, že raz bude traktoristom. Je skvelé, že ním bol,  i to, že dnes už traktoristov ako agronóm riadi.

Spolu s finalistkou súťaže Alexandrou Hajasovou a víťazkou 2. ročníka Karin Borsík (za slobodna Kôpkovou) dnes pracujú v spoločnosti Agria Liptovský Ondrej. Štáb Farmárskej revue, vedený redaktorkou D. Kyslanovou o nich natočil krásnu reportáž. Link na ňu nájdete pod týmto textom. Dovolím si citovať z ich slov:

Alexandra Hajasová:  Po skončení SPU v Nitre som chcela mať vlastnú farmu, zameranú na chov kôz. Avšak ani pozemky, ani priestory, ani financie na to neboli. Tu - v Agrii - mi ponúkli priestor na odborný rast. Našla som sa v práci zootechničky. Je to veľká zodpovednosť. Zvieratko vám nepovie, že ho niečo bolí. Treba mať cit na to,  túto skutočnosť rozpoznať. A na to je potrebné tráviť pri nich veľa času a všímať si ich.

Karin Borsík: Narodila som sa v poľnohospodárskej rodine. Na strednej škole v Topoľčanoch nám hovorili o súťaži NAJ agro dievča. Tú som aj vyhrala. Zmaturovala som 25. mája 2014 a 2. júna som už bola v Agrii zamestnaná ako zootechnička. Tu som sa zamilovala, založili sme si rodinu so synom môjho kolegu zootechnika. Zamestnanie aj manžela som si vybrala výborne, neľutujem túto voľbu.

Michal Mikula: Pochádzam z Liptova - z obce Bodice. V mojej rodine sa nikto poľnohospodárstvu nevenoval. Už ako chlapca ma to chytilo. Traktory – ich práca za naším domom - ma fascinovala. Dokázal som na ne pozerať celé dni. Po maturite na SOŠ polytechnickej v L. Mikuláši som sa vybral „na skusy“ na dolniaky. Robil som na všetkých strojoch od výmyslu sveta. Ťahalo ma to však domov. Tu v Agrii mám ako agronóm na starosti to, aby všetko pracovalo tak, ako má. Traktory – moje hobby z detstva - sa mi stali osudným (v dobrom zmysle slova).

S desaťročným odstupom mám, a verím, že rovnako i všetci ostatní, ktorí sme stáli pri zrode tejto súťaže, veľmi dobrý pocit. Príbehy týchto troch mladých ľudí (a je veľký počet ďalších) ukazujú, že naša súťaž má zmysel a napomáha tomu, čo slovenské poľnohospodárstvo najviac potrebuje – omladeniu.

 

Eva Hubová, Iniciatíva Mladí v agrobiznise a na vidieku

Link na spomínanú reportáž nájdete nájdete tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov