Chov dojníc sa právom zvykne nazývať ťažkým priemyslom živočíšnej výroby. Nie že by jej ostatné boli nejako menej cenné či ľahšie na zvládnutie, ale predsa len chov dojníc je asi najnáročnejší. Pred viac ako 25 rokmi som to mal možnosť spoznať na vlastnej koži. Chvíľu som mal na starosti aj chov oviec a výkrm brojlerov a občas som sa zastavil aj u kolegu v chove ošípaných, ale nikde som nezaznamenal taký „ruch“ ako na našej farme dojníc. Dokonca ani v podnikovej odchovni jalovíc na druhom stredisku. Na druhej farme som mal všetky časti chovu dojníc pokope.
Zažil som aj dve silážovania kukurice, jedno „senážovanie“ lucerny a tiež pokus pásť zvieratá na pridvorovom pasienku. Najlepší zážitok som mal však zo zberu a stohovania slamy. Hoci sa mi nepodarilo dosiahnuť dovoz a stohovanie všetkej slamy na plochy pri stredisku, agronómov som „ukecal“ aspoň na vytvorenie stohu, ktorého tvar bol kompromisom medzi mojou požiadavkou a protipožiarnymi predpismi. Namiesto dvoch stohov vo vnútri strediska mi urobili jeden s dvomi vetvami do pravého uhla. Kým stoh dokázal poskytovať „úkryt“, počas zimy v jeho závetrí parkovali stroje, ktorých vek sa v tom čase blížil môjmu. Počas silážovania kukurice som tiež zažil to, čo si už pamätajú zrejme rovnako starí, resp. starší kolegovia. Po argumentácii – viete koľko stojí silážna plachta sme na povrch silážneho žľabu museli vysiať raž. Toto som už však spomínal v niektorom z mojich starších úvodníkov.
V čase mojej zootechnickej „anabázy“ ešte nebolo pravidlom, aby si poľnohospodárske podniky sami spracúvali napr. mlieko. Aj sme mali svojho odberateľa, ktorý spracúval naše mlieko. Existoval však štatút predaja tzv. kŕmneho mlieka, ktorého ďalšie využitie bolo už len na zákazníkovi. Dnes je už, našťastie, situácia iná a mnohé, najmä menšie, farmy ponúkajú bežne zákazníkom tzv. farmárske potraviny. Na nedávnej Národnej výstave HZ sa predstavili stredné a väčšie subjekty ponúkajúce chute svojich regiónov. Okrem toho sme tu pripravovali „špeciality“ so známym kuchárom Ľubom Herkom. Viac informácií o podujatí dotkni sa života… a uži si tradičné chute nájdete v 5. tohtoročnom vydaní Slovenského CHOVu. Videá z tejto akcie nájdete na facebookovej stránke agrobiznis.sk.
Tento text bol publikovaný v októbrovom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.5.
Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.
Marián Dukes, AGROMAGAZÍN