Vzhľadom na znižujúci sa chov husí a infláciu stojí v súčasnosti v Nemecku kilogram husaciny v obchode 18 až 22 €. Lacné mäso z východnej Európy sťažuje život viacerým chovateľom husí.
Deň svätého Martina, keď je na stole Nemcov tradične pečená hus, sa blíži. Vianoce, s ktorými tiež súvisí, sú už za rohom. Súkromní zákazníci, ale aj stravovací priemysel v tomto období opäť čoraz viac požadujú husi.
"Dopyt je vysoký," povedal Chris Steckel z hydinovej farmy v Gladebecku v južnom Dolnom Sasku. Dúfa v dobrý predaj svojich 5 000 husí, ktoré postupne ponúka čerstvo spracované na týždenných trhoch v regióne Göttingen, ako aj v priamom predaji.
Neoznačené lacné mäso sa tlačí na nemecký trh
Iris Tapphornová z Lohne je na druhej strane menej euforická ohľadom budúcnosti husacieho priemyslu ako celku. Nie je to len utratenie jej husacieho kŕdľa, ktoré úrady nariadili v roku 2021, vrátane úhrady deficitu v dôsledku vtáčej chrípky, ale aj politický rámec s jeho podmienkami, ktoré spôsobujú problémy 40-ročnej chovateľke husí.
"Ak budú husi na pultoch naďalej neoznačené a za dumpingové ceny, potom vidím problém pre celý chov husí v Nemecku,“ tvrdí farmárka.
Nedostatok poháňa cenu až na 22 €/kg
Podľa Dietera Oltmanna z Dolnosaského hydinárskeho priemyslu (NGW) sa vzhľadom na menší počet nemeckých husí v posledných dvoch rokoch a ich vyššie ceny v obchode spôsobené infláciou (18 až 22 €/kg) minulý rok objavila určitá neochota kúpiť svätomartinskú a vianočnú hus.
Oltmann v súčasnosti v porovnaní s minulým rokom nezaznamenal žiadnu zásadnú zmenu ceny. S podielom sebestačnosti len 18 % je na trhu k dispozícii len niekoľko nemeckých husí. "To znamená, že leví podiel na dopyte v obchode pokrývajú dovážané husi z Maďarska a Poľska. Nakoniec obe krajiny opäť vyvinú obrovský cenový tlak," tvrdí Oltmann.
Maloobchodníci sa pozerajú len na cenu
Presvedčená je o tom aj Iris Tapphornová. Táto trhová sila v odvetví maloobchodu s potravinami, ako aj nekonzistentná povinnosť EÚ označovať husacie výrobky ju rozčuľujú: "Produkcia vykŕmených husí zo zahraničia musí byť jasne označená ako „mučiace“ chovy, aby spotrebiteľ mohol na prvý pohľad vidieť, či kupuje hus z takejto farmy alebo nemeckú pasúcu sa hus," žiada Tapphornová znova a znova v rozhovoroch s politikmi na všetkých úrovniach.
"Nikto sa však neodváži robiť rozhodnutia voči tejto veľkej lobby, takže my, chovatelia husí, ktorí sa staráme o dobré životné podmienky a udržateľnosť zvierat, zostaneme pozadu," vysvetľuje zložitú situáciu. "Som optimistická, pokiaľ ide o budúcnosť, pretože predávam hus ako celok – t. j. v celej vertikále od rodičovského chovu, liahne v EÚ, chovu, výkrmu, bitúnku v EÚ až po spracovanie peria – a spolieham sa aj na využitie agrofotovoltiky," hovorí chovateľka a poukazuje na problémy v obchodnej politike EÚ.
Snaží sa využiť synergie a predá svojich 4 000 zvierat za cenu 16,50 €/kg. V súčasnosti tiež stále predáva zvyšné zásoby z minulého roka, pretože nebola ochotná priniesť svoje vysokokvalitné husi na trh za dumpingové ceny.
Na druhej strane Chris Steckel dokázal minulý rok predať všetky svoje husi. "Mám skvelú klientelu, ktorá stojí za naším dobrým, regionálnym produktom a za mnou. Moji zákazníci sú ochotní zaplatiť cenu 14,90 € za kilogram a môžu si tak s čistým svedomím vychutnať svätomartinskú alebo vianočnú hus," hovorí 48-ročný chovateľ hydiny, ktorý vidí výhody regionálneho marketingu aj napriek zvýšeným nákladom na pracovnú silu.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Imago/Countrypixel Systemove