Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V posledných rokoch sa pre chovateľov oviec a kôz objavil nový problém. Návrat vlka do Rakúska prináša so sebou veľké výzvy. Ide najmä o krajiny Korutánsko a Tirolsko, ktoré sú známe svojimi alpskými pastvinami.

Počet usmrtených, zranených a nezvestných zvierat po útoku vlka neustále narastá. Kým v roku 2020 bolo napadnutých 321 oviec a kôz, tak v roku 2022 sa počet zvýšil 5,5 násobne na 1769 zvierat. Smernica EÚ o faune, flóre a biotopoch (FFH-RL) však zaraďuje vlka pod prísnu ochranu. Jednotlivé spolkové krajiny ako reakciu na zvýšené útoky na hospodárske zvieratá vydali nariadenia, ktoré umožňujú najmä odstraňovanie problémových zvierat.

V spolkovej rakúskej krajine Korutánsko však žiadajú farmári, aby vlkom odobrali status chránených zvierat. Podľa nich sú zákony v rozpore s realitou a tento chránený druh už nie je reálne ohrozený. Táto požiadavka je však úplne v rozpore s ochranármi, ktorí odmietajú nároky farmárov akceptovať. Zdá sa, že téma ochrany vlkov skončí na úradníckych stoloch v Bruseli.

 graf straty oviec a koz kvoli vlkom

 

Z oebsz.at preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: siepmann

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov