Jednou z najdôležitejších úžitkových vlastností hovädzieho dobytka je produkcia mäsa, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou plnohodnotnej a zdravej výživy ľudí. Forma a intenzita výkrmu dobytka závisí od chovateľských podmienok na farme a tiež ovplyvňuje celkový výsledok finálneho produktu, v našom prípade jatočného býka. Existujú špecifické genetické odlišnosti a rozdiely medzi mäsovými plemenami a tie sme sa rozhodli porovnať a zanalyzovať v tomto článku.
Porovnávali sme vzorku 300 býkov plemien limousine (95), charolais (50), blonde d´Aquitaine (95), mäsový simentál (50) a pinzgau (10), ktoré sme sledovali od nákupu až po ich predaj v roku 2021 a začiatkom roku 2022 na slovenské a poľské bitúnky. Všetky sledované zvieratá boli nakúpené od slovenských chovateľov a teda na Slovensku narodené aj odchované. Býky sa chovali v rovnakých chovateľských a zoohygienických podmienkach a na rovnakej kŕmnej dávke. Sledovali sme hlavne tie ukazovatele, ktoré ovplyvňujú celkovú ekonomiku výkrmu a to: dĺžku výkrmu, živú hmotnosť pri vyskladnení býkov, výťažnosť, celoživotný prírastok ž.hm., prírastok ž.hm. vo výkrme a ceny pri predaji v mäse alebo v živej „váhe“. Pri tomto ukazovateli sme zvolili rovnaké predajné ceny za kilogram a nezohľadňovali sme plemennú príslušnosť a aktuálnu trhovú cenu, aby sme poukázali a boli zrejmé plemenné rozdiely. Je potrebné však skonštatovať, že ceny odbytu sa líšia práve na základe plemennej príslušnosti zvierat. Z našich skúsenosti vieme, že výkupcovia jatočných býkov preferujú plemená blonde d´Aquitaine a limousine pred plemenami charolais a mäsový simentál a až v ich závese zostáva pinzgauské plemeno, ktorý je, bohužiaľ, pre súčasný trh najmenej atraktívne.
Tabuľka 1 zobrazuje priemerný vek a hmotnosť pri naskladnení býčkov rozdelených podľa plemien. Zvieratá sú nakupované priamo od slovenských chovateľov a sú odstavované od kráv tesne pred prísunom na našu farmu. Najvyššiu živú hmotnosť pri odstave, resp. nákupe dosahoval mäsový simentál - 309,06 kg vo veku 6,9 mesiaca a najmladšie sa odstavovali teľatá pinzgauského plemena - 6,3 mesiaca pri hmotnosti 297 kg.
Dĺžka výkrmu a živá hmotnosť pri vyskladnení býkov sú limitované hlavne úžitkovým a plemenným typom zvierat, a to sa potvrdilo aj v našom porovnávaní (tabuľka 2). Cieľom efektívnej výroby je dosahovanie čo najkratšieho času od naskladnenia po vyskladnenie zvierat. Mäsový simentál sa v našom chove darí vykŕmiť do jatočnej hmotnosti za najkratšie obdobie (11,07 mesiacov). Tesne za ním skončilo plemeno charolais (11,32 mesiacov) a na poslednom mieste plemeno blonde d´Aquitaine (takmer 12 mesiacov), ktoré je potrebné chovať najdlhšie, aby dosiahlo požadovanú hmotnosť. Vek pri vyskladnení jatočných býkov je uvedený v tabuľke 3.
Ing. Lea Javoreková, BULLY, spol. s r.o., Vrbov
Celý článok bol publikovaný v júnovom vydaní Slovenského CHOVu na s.18-19
Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.
Tabuľka č.1: Vek a hmotnosť pri nákupe teliat rozdelené podľa plemien.
Plemeno |
Priemerný vek pri nákupe (mesiace) |
Priemerná hmotnosť pri nákupe (kg) |
Blonde d´Aquitaine |
6,6 |
264,8 |
Charolais |
7,0 |
285,6 |
Limousine |
7,2 |
280,0 |
Pinzgauské |
6,3 |
297,0 |
Mäsový simentál |
6,9 |
309,06 |
Tabuľka č.2:Dĺžka výkrmu jednotlivých plemien (mesiace).
1. |
Mäsový simentál |
11,07 |
2. |
Charolais |
11,32 |
3. |
Limousine |
11,61 |
4. |
Pinzgauské |
11,65 |
5. |
Blonde d´Aquitaine |
11,98 |
Tabuľka č.3:Vek pri vyskladnení býkov podľa jednotlivých plemien (mesiace).
1. |
Pinzgauské/mäsový simentál |
18,00 |
2. |
Blonde d´Aquitaine/charolais |
18,30 |
3. |
Limousine |
18,80 |