Vion spolupracuje s vedcami na analýze ukazovateľov kvality tuku zo snímok zhotovených fotoaparátom. Poľnohospodári by tak mohli pridať kvalitu tuku k údajom o chove a krmive.
Vion je medzinárodne pôsobiaca spoločnosť mäsového a potravinárskeho priemyslu so sídlom v Boxteli v Holandsku. Patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe s výrobnými závodmi v Holandsku, Nemecku a Belgicku.
V rámci pilotného projektu spoločnosť Vion Food Group používa kameru na bitúnkovej linke na svojom bitúnku Boxtel na meranie kvality tuku v jatočných telách ošípaných. Podľa Ronalda Klonta, ktorý vedie oddelenie výskumu a vývoja mäsiarskej spoločnosti, spoločnosť spolupracuje s Wageningenskou univerzitou.
Vedci vyvinuli algoritmy na prevod obrázkov z kamery na ukazovatele kvality tuku. Cieľom je čo najskôr pomocou kamery zmerať kvalitu tuku v bravčovom mäse v reálnom čase. Potom sa dá okamžite určiť, pre aký typ predaja sa tovar najlepšie hodí. „Týmto spôsobom možno lepšie zosúladiť ponuku a dopyt,“ vysvetlil Klont.
Farmári by mali mať možnosť sledovať kvalitu tuku online
Podľa odborníka Vionu by mali byť výsledky meraní prepojené aj s údajmi o chove a krmivách, aby bolo možné lepšie kontrolovať kvalitu tuku. Chovatelia ošípaných by si potom mohli prezerať svoje údaje priamo cez internetovú platformu Vion „FarmingNet“, aby mohli optimalizovať svoju produkciu v koordinácii s dodávateľmi krmív a chovateľskými organizáciami.
Tvrdosť tuku sa dá ovplyvniť zložením krmiva. Medzitým by sa preskúmali aj možnosti kontroly prostredníctvom chovu. Príliš mäkký tuk vedie k problémom s kvalitou ďalej spracovávaných produktov. Podľa Klonta sa na určenie tvrdosti tuku v súčasnosti musí z jatočného tela odobrať plátok slaniny, aby sa potom mohol analyzovať v laboratóriu pomocou infračervenej spektroskopie. „Vzhľadom na rýchlosť a veľký počet zamestnancov vo Vione to nie je ideálne,“ hovorí manažér. Okrem toho je v jatočnom tele vždy diera.
Projekt je súčasťou spoločného projektu „Inteligentný marketingový reťazec ošípaných“, do ktorého sú zapojené aj holandský výrobca kŕmnych zmesí Fransen Gerrits a spoločnosť na chov ošípaných Topigs Norsvin. Iniciatívu podporujú holandské sieťové organizácie Connecting Agri & Food a AgriFoodInnovation, ako aj provincia Noord-Brabant.
Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Selhorst