Hovädzie mäso je cennou zložkou ľudskej stravy. Len 100 gramov dodá telu vysoký podiel základných živín a má len veľmi nízky obsah tuku.
Hovädzie mäso obsahuje kvalitné bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Najmä obsah kvalitných bielkovín a esenciálnych aminokyselín robí hovädzie mäso tak cenné pre ľudskú výživu. Vzhľadom na dennú potrebu priemerného dospelého človeka (muž, 25 až 51 rokov, 70 kg telesnej hmotnosti, stredne aktívny) 100 g hovädzieho mäsa pokryje viac ako 50 % dennej potreby bielkovín.
Denná potreba niektorých esenciálnych aminokyselín, základných stavebných kameňov bielkovín, je úplne pokrytá už pri konzumácii 100 g hovädzieho mäsa. Hovädzie mäso má zároveň veľmi nízky obsah tuku, a preto je užitočné pri nízkokalorickej diéte. V mäse sa v priamo využiteľnej forme nachádzajú aj ďalšie živiny, ako sú vitamíny B6 a B12, ako aj dôležité minerály a stopové prvky. Vitamín B6 a B12 sú základné vitamíny, ktoré sú zodpovedné za metabolické procesy v tele. Príslušné zásoby vitamínu B12 sa nachádzajú prakticky len v živočíšnych produktoch.
Optimálna biologická dostupnosť živín robí z mäsa dôležitú súčasť vyváženej zmiešanej stravy. Zrieknutie sa mäsa vo výžive ľudí a väčšie zníženie stavov zvierat by viedlo k tomu, že by cenné zdroje zostali nevyužité. Hospodárske zvieratá sú nevyhnutné v kolobehu poľnohospodárskych materiálov. Využívajú pre človeka nekonzumovateľnú rastlinnú hmotu z poľnohospodárskej výroby a vyrábajú kvalitné potraviny. Výsledný hnoj sa vracia späť do kolobehu poľnohospodárskych materiálov.
Z dialog-rindundschwein.de preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímky: encyklopediapoznania.sk, dialog-rindundschwein.de