Produkcia potravín v Brazílii, ktorá je najväčším vývozcom hovädzieho mäsa a sóje na svete, sa v roku 2021 podieľala 74 % na emisiách skleníkových plynov v krajine, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na štúdiu, ktorú v utorok zverejnila environmentálna skupina Climate Observatory.
Väčšina emisií nepochádza priamo z produkcie potravín, ale odlesňovanie s cieľom premeniť pôvodnú vegetáciu na farmy a pasienky je hlavným zdrojom uhlíka uvoľňovaného z Brazílie do atmosféry, zistili experti. „Túto správu by si mali prečítať zástupcovia agropodnikateľov a vláda ako výzvu na prebudenie,“ povedal Marcio Astrini, výkonný tajomník organizácie Climate Observatory. „Bez akýchkoľvek pochybností dokazuje, že agropodnikanie rozhodne o tom, či bude Brazília hrdinom alebo zloduchom v oblasti klímy.“
Z 1,8 miliardy ton skleníkových plynov vypustených z Brazílie v roku 2021 na výrobu potravín takmer 78 % súviselo s produkciou hovädzieho mäsa vrátane emisií spojených s odlesňovaním na účely chovu dobytka a znečistenia z obrovských baliarní hovädzieho mäsa, uvádza sa v štúdii.
Abiec, lobistická skupina združujúca veľkých výrobcov hovädzieho mäsa v Brazílii, sa k tomu bezprostredne nevyjadrila.
Výpočty Climate Observatory zohľadnili odlesňovanie a zmeny vo využívaní pôdy, emisie metánu z kravských výkalov, ako aj spotrebu energie a odpad pochádzajúci z poľnohospodárskych a priemyselných procesov. Ako prvá štúdia tohto typu neposkytla Climate Observatory historické údaje na porovnanie.
V rebríčku krajín by samotný brazílsky priemysel hovädzieho mäsa bol siedmym najväčším producentom skleníkových plynov na svete, pred veľkými ekonomikami, ako je Japonsko.
Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímky: Reuters, Thepoultrysite