Štvrtok 05.decembra 2024, meniny má Oto, zajtra Mikuláš

Centrálny štatistický úrad (The Central Statistics Office - CSO) zverejnil nové údaje, z ktorých vyplýva, že priemerná spotreba mäsa "sa v roku 2022 zvýšila takmer o 1 kg na obyvateľa a to na 93,9 kg". Z najnovších údajov tiež vyplýva, že ponuka mäsa v Írsku vlani vzrástla o 4 % na 1,48 mil. ton, hoci podľa úradu sa na tomto náraste takmer 33 000 t podieľal dodatočný dovoz.

Mairead Griffinová, štatistička ČSÚ, uviedla: „Celkovo môžeme vidieť, že priemerná spotreba mäsa sa v roku 2022 zvýšila o takmer 1 kg na obyvateľa na 93,9 kg. Tento nárast bol spôsobený rastom spotreby hydinového mäsa, ktorá sa zvýšila o 3 kg (7 %) na osobu na 41,9 kg, zatiaľ čo spotreba všetkých ostatných druhov mäsa v roku 2022 klesla. Hydinové mäso predstavovalo 45 % spotreby mäsa v Írsku, nasledovalo bravčové mäso s 32 %, hovädzie a teľacie mäso s 20 % a ovčie mäso len s 3 %.“

Priemerná spotreba všetkých ostatných druhov mäsa okrem hydinového sa v roku 2022 znížila, pričom najväčší pokles - o 5 % - zaznamenala spotreba ovčieho mäsa, ktorá klesla na 2,9 kg na osobu.

Írska produkcia

Podľa najnovšej štatistickej správy v Írsku klesla sebestačnosť hydiny o 9 % na 80 %, čo spôsobilo zníženie miery sebestačnosti mäsa o 3 % na 262 %. Miera sebestačnosti v prípade všetkých ostatných druhov mäsa sa zvýšila, v prípade hovädzieho a teľacieho mäsa sa zvýšila o 33 % na 694 %, v prípade ovčieho mäsa sa zvýšila o 35 % na 397 % a v prípade bravčového mäsa došlo k miernemu nárastu o 2 %, pričom miera sebestačnosti v roku 2022 dosiahla 238 %.

Objem jatočne spracovaného mäsa vzrástol o 24 000 t (2 %) na 1,19 mil. t, keďže objem hovädzieho a teľacieho mäsa sa zvýšil o 27 000 t (5 %) na 621 000 t a ovčieho mäsa o 5 000 t (8 %) na 68 000 t. Znížil sa objem jatočne spracovaného bravčového mäsa, ktorý klesol o 3 000 t na 333 000 t, a hydiny, ktorá sa znížila o 5 000 t na 171 000 t.

Domáce využitie mäsa v Írsku v roku 2022

Vývoz

Čistý vývoz celkového množstva mäsa sa zvýšil o 2 % na 714 000 t. Hydinové mäso bolo jediným druhom mäsa, pri ktorom objem dovozu prevyšoval vývoz. Dovoz hydinového mäsa prevýšil vývoz o 43 000 t. Čistý vývoz hovädzieho a teľacieho mäsa vzrástol o 27 000 t (5 %) na 527 000 t, zatiaľ čo čistý vývoz ovčieho mäsa sa zvýšil o 5 000 t (11 %) na 53 000 t. Čistý vývoz bravčového mäsa sa nezmenil a zostal na úrovni 177 000 t.

 

spotreba masa IRL graf

Z Agriland preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Colm Ryan, Agriland

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov