Basf capalorevy

Basf pictor

Basf capalorevy

Utorok 16.apríla 2024, meniny má Dana/Danica, zajtra Rudolf

Čím neistejšia doba, tým dôležitejšie sú zásoby potravín pre ľudí. Ako ukazuje prieskum Forum Moderne Landwirtschaft a Civey, potravinová bezpečnosť zatiaľ nie je takou hlavnou prioritou Nemcov, ako cieľ trvalo udržateľného poľnohospodárstva.

Medzi účastníkmi prieskumu sú vysoké štandardy dobrých životných podmienok zvierat najväčším problémom trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Pre takmer 48 % z 2 500 opýtaných občanov boli vysoké štandardy dobrých životných podmienok zvierat obzvlášť dôležitým cieľom. Bezpečnosť dodávok nasledovala tesne s približne 45 %.

Ďalšími kritériami boli výroba šetrná k životnému prostrediu (schválenie takmer 41 % účastníkov), výroba šetrná ku klíme (32 %), cenová stabilita (31 %), biodiverzita (28 %), vysoké štandardy kvality (23 %) a vysoká produktivita ( 13,5 %).

Okrem občianskeho prieskumu Forum Moderne Landwirtschaft a Civey prieskumníci uskutočnili aj prieskumy v troch ďalších sociálnych skupinách: osoby s rozhodovacou právomocou v súkromnom sektore (1 002 účastníkov), zamestnanci v neziskovom sektore (500 účastníkov) a osoby s rozhodovacou právomocou v politike, administratíve a občianskej spoločnosti (1 001 účastníkov). Tieto hodnotenia zviditeľnili rozdiely medzi skupinami v cieľoch.

Bezpečnosť dodávok je dôležitejšia pre osoby s rozhodovacou právomocou

Pre väčšinu 52,4 % je bezpečnosť dodávok dôležitým cieľom, najmä pre osoby s rozhodovacou právomocou v súkromnom sektore. Išlo o najvyššiu mieru zhody v celom prieskume.

Bezpečnosť dodávok bola tiež najvyššou prioritou pre 48 % politikov, osoby v administratíve a občianskej spoločnosti  s rozhodovacími právomocami.

40 % zamestnancov v neziskovom sektore uviedlo, že bezpečnosť dodávok je pre nich dôležitá. V tejto skupine boli dôležitejšie vysoké štandardy blaha zvierat (45 %) a výroba šetrná k životnému prostrediu (44 %).

Produktivita a cenová stabilita sú podriadené vo všetkých skupinách

Vysoká poľnohospodárska produktivita bola najmenej dôležitým cieľom vo všetkých troch skupinách. Spomedzi osôb s rozhodovacou právomocou v súkromnom sektore takmer 20 % opýtaných hodnotilo produktivitu ako dôležité kritérium budúcej životaschopnosti poľnohospodárstva. To znamená, že súhlas v tejto skupine bol oveľa vyšší ako v ostatných dvoch skupinách, v ktorých si len 13 % (osoby v politike, administratíve, občianskej spoločnosti) a 6 % (zamestnanci v neziskovom sektore) myslelo, že poľnohospodárstvo musí byť produktívne.

Na konci zoznamu bola aj cenová stabilita. Tomuto kritériu dali s najväčšou pravdepodobnosťou prednosť aj osoby s rozhodovacou právomocou zo súkromného sektora (35 %). Nasledovali zamestnanci v neziskových organizáciách (22 %), tesne pred osobami s rozhodovacou právomocou z politiky a administratívy (21 %).

Ochrana životného prostredia v poľnohospodárstve je dôležitejšia ako ochrana klímy

Pre tých, ktorí sa zúčastnili prieskumu, bol zjavný rozdiel medzi poľnohospodárskou výrobou šetrnou k životnému prostrediu a klímou. Rovnako ako v prípade 2 500 opýtaných občanov bola pre tieto tri profesijné skupiny dôležitejšia výroba šetrná k životnému prostrediu ako výroba šetrná ku klíme. Podľa Forum Moderne Landwirtschaft ochrana klímy v súčasnosti ustupuje naprieč všetkými cieľovými skupinami.

V súhrne Lea Fliess, výkonná riaditeľka Forum Moderne Landwirtschaft, hovorí: „Situácia na svetovom trhu a vojna na Ukrajine prinútili mnohých ľudí uvedomiť si: Ľudí živí miestne poľnohospodárstvo. Zároveň si, samozrejme, uvedomujeme aj našu zodpovednosť za spoločnosť, zvieratá a ekosystém. Pre nás to znamená udržateľnosť a bezpečnosť dodávok a poľnohospodárstvo musí dosiahnuť oboje.“ Prieskum prebiehal od konca júla do začiatku augusta 2022.

 

Z agrarheute preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: stock.adobe.com/Olga

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov