Väčšina dovážaného husacieho mäsa v Nemecku pochádza z východnej Európy.
Sviatok svätého Martina 11. novembra je spolu s adventným a vianočným obdobím v Nemecku tradične príležitosťou na konzumáciu pečenej husi. Zdá sa však, že špeciálna hydina je v ponuke čoraz menej často.
V roku 2023 bol dovoz husacieho mäsa (12 100 ton) len polovičný ako pred desiatimi rokmi (-50,6 %), ako uvádza Spolkový štatistický úrad (Destatis). V roku 2013 sa zo zahraničia doviezlo dobrých 24 500 ton.
Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch pochádzala väčšina dovezeného husacieho mäsa v roku 2023 z východoeurópskych krajín EÚ. Dobré tri štvrtiny (78,5 %) boli dovezené z Poľska ( 9 500 ton), zatiaľ čo necelých 2 400 ton alebo pätina (19,5 %) dovozu husacieho mäsa pochádzalo z Maďarska.
2 300 t husacieho mäsa z bitúnku v Nemecku
Len malá časť dodávok husacieho mäsa pochádza z komerčného chovu v Nemecku. V roku 2023 sa v tejto krajine vyrobilo necelých 2 300 ton husacieho mäsa, čo predstavuje pokles o 18,3 % v porovnaní s rokom 2013 (produkcia v roku 2013: necelých 2 800 ton). Takmer štyri pätiny (79,2 %) objemu v minulom roku pochádzali z mesiacov október, november a december. Len december predstavoval 42,7 %.
V porovnaní s inými druhmi hydiny hrá husacie mäso v tejto krajine pomerne malú kulinársku úlohu. Len 0,1 % z 1,6 milióna ton hydinového mäsa z komerčného spracovania v Nemecku pochádzalo v roku 2023 z husí. Pre porovnanie: 1,4 % hydinového mäsa pochádzalo z kačíc, 26,7 % z moriek a zďaleka najväčší podiel (69,4 %) z mladých brojlerových kurčiat.
Graf č.1: Dovoz husaciny v tonách. Zdroj: Destatis, 2024.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild