Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Tepelné čerpadlá sú považované za vykurovací systém budúcnosti. Aktuálna štúdia EUPD Research zvažuje náklady počas životného cyklu tepelného čerpadla.

S fotovoltickým zásobníkom dokážete veľkú časť spotreby elektrickej energie pre tepelné čerpadlo pokryť sami. Ukazuje to aktuálna štúdia bonnského výskumníka trhu a ekonomiky EUPD Research v mene poskytovateľa domáceho úložiska E3/DC.

Čo zistili autori štúdie: Náklady na elektrickú energiu sú jednoznačne dominantným faktorom v porovnaní s inštaláciou a údržbou. Náklady na vykurovanie na meter štvorcový a rok sú so solárnym riešením vlastnej spotreby v priemere o 35 % nižšie v porovnaní s čistou kúpou siete.

Náklady na tepelné čerpadlo

Vo všeobecnosti možno rozlišovať štyri druhy nákladov: obstaranie, inštalácia systému, vývoj zdroja tepla a prevádzkové náklady. Zatiaľ čo obstarávanie a inštalácia vzduchových tepelných čerpadiel a geotermálnych tepelných čerpadiel sú na podobnej úrovni, na rozvoj geotermálneho tepla ako zdroja tepla je potrebné investovať ďalšiu investíciu. Vyššie investičné náklady na geotermálne tepelné čerpadlá sú však kompenzované väčšinou nižšou spotrebou energie počas prevádzky, takže vzduchové tepelné čerpadlo a geotermálne teplo s kolektorom alebo sondou dosahujú v analýze životného cyklu počas 20 rokov takmer identické hodnoty.

V Nemecku inštaláciu tepelných čerpadiel dotuje štát v rámci Federálneho fondu pre efektívne budovy (Bundesförderung für effiziente Gebäude - BEG). V závislosti od typu a veku vymieňaného vykurovacieho systému pokrývajú dotácie 25 až 40 % investičných nákladov. Znázornenie nákladov životného cyklu tepelných čerpadiel ukazuje, že 49 až 67 % nákladov sa vynakladá na prevádzku systému. Okrem ročných nákladov na údržbu, ktoré sa udávajú v hodnotách od 150 do 200 €, sú tu rozhodujúce náklady na elektrinu.

75 % spotreby elektriny pokrýva solárny systém

Vzduchové tepelné čerpadlá sú v Nemecku najbežnejšie, predstavujú 85 % všetkých inštalácií tepelných čerpadiel. Pri súčasnej cene elektriny 40 ct/kWh a miernom ďalšom raste nákladov na elektrinu o 2 % ročne sa účet za elektrinu za prevádzku vzduchového tepelného čerpadla za 20 rokov vyšplhá na takmer 19 000 €. Použitím 15 kW fotovoltického systému v kombinácii s 15 kWh domácim akumulačným systémom môžete pokryť približne dve tretiny svojich potrieb elektrickej energie vlastnou solárnou energiou. Hoci solárna energia z vlastnej strechy je spojená s príslušnými investíciami do fotovoltických systémov a skladovania, náklady na kilowatthodinu vlastnej vyrobenej elektriny sú výrazne nižšie ako nákupné náklady z verejnej elektrickej siete a sú tiež konštantné počas celej doby prevádzky.

Ekologicky a ekonomicky rozumné

Prevádzka vzduchového tepelného čerpadla so 100% sieťovou elektrinou vytvára náklady na vykurovanie vo výške 14,74 € na meter štvorcový obytnej plochy a rok. V dôsledku úspory nákladov na elektrickú energiu prostredníctvom vlastnej solárnej energie je možné znížiť náklady na vykurovanie o 35 % na 9,52 EUR za meter štvorcový a rok. „Kombinácia solárnej energie a tepelného čerpadla je z ekologického aj ekonomického hľadiska najlepšia možnosť. Konštantné náklady na výrobu solárnej energie zabezpečujú vysokú ziskovosť pri dlhodobej prevádzke tepelného čerpadla, čo je o to dôležitejšie v kontexte vysokej miery inflácie,“ vysvetľuje Dr. Martin Ammon, výkonný riaditeľ výskumu EUPD.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Neumann

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov