Basf capalorevy

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Štvrtok 28.marca 2024, meniny má Sona, zajtra Miroslav

Kvôli vojne na Ukrajine Brandenbursko zakazuje prepravu zvierat do Ruska, Bieloruska a Ukrajiny a cez ich územia. Prepravcovia a zvieratá už nie sú v bezpečí.

Preprava zvierat ako hovädzí dobytok, ovce alebo ošípané zo spolkovej krajiny Brandenbursko do a cez Rusko, Bielorusko a Ukrajinu je s okamžitou platnosťou až do odvolania zakázaná. Oznámilo to v utorok v Postdame Brandenburské ministerstvo ochrany spotrebiteľa (Brandenburger Verbraucherschutzministerium). Výnimkou z tohto pravidla sú transporty do Kaliningradu. Ministerstvo zaslalo príslušnú vyhlášku dispečerským obvodom, ktoré už preto takéto prepravy nesmú vypravovať.

Prepravcovia a zvieratá nie sú v bezpečí

Ako dôvod ministerstvo uvádza, že prepravcom ani zvieratám sa nedá zaručiť potrebná bezpečnosť. "Vzhľadom na ruskú útočnú vojnu na Ukrajine a s tým spojenú neprehľadnú situáciu nemôžeme zaručiť bezpečnosť prepravcov ani zvierat, aj keď prepravy nemusia prechádzať priamo cez vojnovú zónu," uviedla štátna tajomníčka pre ochranu spotrebiteľov Anna Heyer-Stuffer. Okrem toho na celej trase nie je možné zaručiť manipuláciu a starostlivosť o zvieratá v súlade s dobrými životnými podmienkami zvierat.

Situácia v Rusku, Bielorusku, na Ukrajine a na hraniciach EÚ sa môže denne meniť v dôsledku vojnových činov a sankcií. Politická a technická komunikácia medzi európskymi a ruskými orgánmi je už vážne narušená alebo už nechcená. Na tomto pozadí nemožno vylúčiť zbytočnú bolesť, utrpenie a poškodenie zvierat v dôsledku dlhších prepravných dôb a prípadného nevyloženia na odberných miestach, odôvodňuje ďalej svoje rozhodnutie ministerstvo.

Rusko je najdôležitejšou cieľovou krajinou pre vývoz zvierat z Brandenburska

Rusko je podľa ministerstva najdôležitejšou cieľovou krajinou pre transporty zvierat z Brandenburska. Hlavným vývozným artiklom je hovädzí dobytok, bizóny, rôzne druhy zveri a násadové vajcia. V období od januára do septembra 2021 bolo 79 % prepraveného dobytka z Brandenburska vyexpedovaných do Ruska, 2,5 % smerovalo do Bieloruska. Podľa informácií sa minimálne od roku 2019 nerealizovali žiadne transporty z Brandenburska na Ukrajinu. Do stredoázijských štátov Uzbekistan, Kazachstan, Turkménsko a kaukazské republiky Gruzínsko, Azerbajdžan a Arménsko sa zvieratá z Brandenburska naposledy pevážali v roku 2020.

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov