Ako sme už publikovali aj na stránkach Slovenského CHOVu či nášho portálu agrobiznis.sk, skrmovanie morských rias by mohlo prispieť k redukcii emisií metánu z chovu prežúvavcov. Najnovšie s týmto odporúčaním prišla aj novozélandská družstevná spoločnosť Fonterra.
Podľa výsledkov jej pokusu na vlastnej farme s 900 dojnicami, majú tasmánske morské riasy druhu Asparagopsis potenciál až na 80 % redukciu emisií metánu. Pokus bude pokračovať aj na ďalších farmároch v regióne pre to, aby doplnok mohol byť ponúkaný v bezpečnej forme aj na komerčnej báze. Producentom spomínaných rias je spoločnosť Sea Forrest. Fonterra zvažuje aj odporúčanie ďalších možností na redukciu tvorby metánu prežúvavcami, napr. Kowbucha™ - fermentovaný nápoj z kombuchy, ktorý obsahuje kultúry inhibujúce tvorbu metán. Nový Zéland plánuje do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 30 %. Samotná Fonterra má ambíciu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.
Independent.ie (MD)
Ilustračná snímka: wikipedia