Basf capalorevy

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Piatok 29.marca 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Budem hovoriť za seba, opisovať osobné spomienky. Vy, ktorí ste sa s pánom profesorom (na snímke vpravo) mali možnosť tiež stretávať (počas práce a štúdií na VŠP Nitra, v praxi či napríklad na výstave Agrokomplex), si na miesto mojich míľnikov, prežitých s ním, vložte tie vlastné.

V letnom semestri 1. ročníka (1986) ma pozval do svojej kancelárie. Že preštudoval údaje o výsledkoch štúdia prvákov – zootechnikov po zimnom semestri a vybral si mňa. Ako jedného z vyše 300. A opýtal sa či viem, čo je to mledzivo (tému o rýchlom zisťovaní jeho kvality práve vypísal pre súťaž ŠVOČ).

Od gymnazistu asi správnu odpoveď nečakal: „Starká v Kokave toto špecifické mlieko, ktoré dáva krava hneď po otelení, v maličkom množstve (lebo vedela, že bez neho teliatko nebude zdravé a dlhoveké) pridávala do koláčov. Piekla ich iba raz do roka“ – vyletelo zo mňa.

Prísnym dojmom pôsobiaceho pána (vtedy docenta a prodekana Agronomickej fakulty) s nezabudnuteľným mužským hlasom, som tým potešil. Vložil do mňa veľké nádeje. Navrhol mi zahraničné štúdium. Hovoril dokonca o Holandsku.

No mne sa nechcelo. Dôvodov bolo viac. Hlavne láska (dnes moja manželka). Ale aj strach z cudzieho sveta, slabá znalosť angličtiny a rovno priznám – trochu aj mladícka pohodlnosť a nerozvážnosť.

No pán profesor na mňa nezanevrel. Koľkí by sme boli na jeho mieste iní - urazení? Napriek tomu, že som neuchopil ním ponúkanú životnú šancu, za prirodzené považoval, že mi bude školiteľom diplomovej práce na tému celoživotná úžitkovosť dojníc.

Pán profesor v tom čase písal dodnes vzácnu knihu Pinzgauský dobytok na Slovensku. Popri funkcii prodekana to vyžadovalo ohromnú pracovitosť, odriekanie si a dôslednosť. A našiel si čas aj na diplomantov či vedeckých ašpirantov. Príkladné.

Aj môj prinesený text diplomovky - ako všetky - si precízne preštudoval. Od nášho prvého stretnutia vtedy uplynuli tri roky a on mi hovorí: „Jano, vy viete nielen vyrozprávať pekný príbeh o mledzive, ste výborný študent, ale aj pútavo píšete. Predsa len sa ešte pokúsim o to, aby ste boli výskumníkom. Oslovím akademika Plesníka (na snímke v strede) - riaditeľa VÚŽV Nitra“.

Napokon bol profesor Pšenica – inak som si to ani nevedel predstaviť – jedným z oponentov mojej kandidátskej dizertačnej práce.

Keď sme založili časopis Slovenský CHOV, on a profesor Medvecký napísali do jeho druhého čísla (november 1996) veľmi pekné texty s úprimnými želaniami, aby bol úspešný (Vitaj Slovenský CHOV!). Boli jeho častými prispievateľmi, napriek tomu, že už boli na dôchodku. Od začiatku veľmi fandí nášmu mesačníku aj ich priateľ profesor Bulla (na snímke vľavo).

V tomto čase bol profesor Pšenica ale hlavne vášnivým ovocinárom. Také broskyne, aké on dopestoval, bolo možné ochutnať málokde. Obdarovával nás nimi hlavne počas výstavy Agrokomplex. Mali sme už pri Nitre záhradu a potešil sa môjmu záujmu o sadenice.

Netušil, aký som nedôsledný záhradkár. Nie každá sa preto ujala. A ani ich plody nikdy neboli také, ako tie od neho. Niektoré ale stále rodia a skrášľujú náš ovocný sad. Budú nám môjho obľúbeného učiteľa, ktorého mala veľmi rada i moja manželka, stále pripomínať.

Nahovoril ma aj na mandľu. Ním darovanú som z nedbalosti neskoro vysadil a - neprijala sa... Práve dnes mohla aj v našej záhrade, už ako nemalý strom, krásne kvitnúť. Ako tá pri bráničke ku ich domu...

Posledným rukopisom zosnulého je text publikácie Celoživotná produkcia hovädzieho dobytka. Pred dvomi rokmi som mu sľúbil, že ho dokončíme a pripravíme na vydanie. Žiaľ, opäť nie som taký dôsledný ako bol pán profesor Pšenica. Skúsme sa mu v tejto, i v mnohých ďalších vlastnostiach aspoň priblížiť. Nech nám i táto - snáď nie o veľmi dlho - vydaná publikácia, pripomína jeho celoživotné dielo.

Prijmite prosím s pochopením toto moje úprimne mienené posolstvo, venované rozlúčke so vzácnym učiteľom, vedcom a hlavne človekom.

Dovidenia vo večnosti, pán profesor.


Ján Huba

(hlavné myšlienky z tohto textu odzneli počas rozlúčky s prof. Pšenicom dnes – 25. marca v Nitre)

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov