Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Jatočné ošípané

Európske ceny jatočných ošípaných pokračujú v raste naprieč všetkými členskými štátmi. Nemecké ceny komodity ostatný týždeň mierne spomalili svoj rast, no stále si dokázali pripísať k dobru 10 eurocent/kg jat. hm., keď posilnili na 1,85 EUR/kg jat. hm. na aukcii ISN najnovšie komodita mierne strácala, keď klesla o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,94 EUR/kg jat. hm., čo naznačuje na ďalšie spomaľovanie cenového rastu, ktorý je však pochopiteľný vzhľadom na to, že nemecké ceny komodity za ostatné tri týždne pridali viac ako 30 % a tým cenový rast v krajine predbehol dynamiku rastu cien na strane ďalších exportérov.

Situácia na nemeckom trhu však naďalej ostáva taká, že ponuka ošípaných vzhľadom na dopyt je nedostatočná a navyše ošípané sa realizujú aj pri nižších jatočných hmotnostiach.

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni posilňujú o 8 eurocent/kg jat. hm. na 1,38 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo ceny v Španielsku na Marcolleide opäť vzrástli o týždenný limit 6 eurocent/kg jat. hm. na 1,35 EUR/kg jat. hm.

Skok nahor o 19 % medzitýždenne predviedli i ceny v Poľsku, ktoré sa už dostali na 1,69 EUR/kg jat. hm. Slovenské ceny nasledujú trend, pričom predstavitelia SACHO nedávno avizovali, že vzhľadom na dianie na trhu môžeme na pultoch predajní očakávať nárast cien bravčoviny o 30 %. Predpokladáme, že tento týždeň posilnia slovenské ceny jatočných ošípaných o ďalších 6-10 eurocent/kg jat. hm. do pásma 1,70 – 1,80 EUR/kg jat. hm.

Menej cenovej dynamiky predvádzajú ceny komodity v zámorí. Čínske ceny jatočných ošípaných aj vďaka oslabeniu yenu voči euru medzitýždenne klesli o 1 eurocent/kg ž. hm. na 1,74 EUR/kg ž. hm. Ceny živých ošípaných na burze Dalian medzitýždenne posilnili o 5 EUR/t ž. hm. na dnešných 1843 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v USA v štátoch Iowa a Minnesota medzitýždenne stúpli o 1,9 % na 2,49 USD/kg jat. hm., jatočné polovičky na trhu futures korigovali nadol o 1,4 % na dnešných 2,23 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Rastúca cenová dynamika sa prejavuje aj v ďalšom segmente mias, konkrétne hovädzine. Nemecké ceny jatočných kráv v tomto týždni poskočili nahor o 25 eurocent/kg jat. hm. na 4,95 EUR/kg jat. hm. (trieda R3), zatiaľ čo ceny jatočných býkov (R3) zaznamenali vzostup až o 30 eurocent/kg jat. hm. na 5,85 EUR/kg jat. hm.

Pozitívny cenový trend tak môžeme očakávať naďalej aj na Slovensku, aj keď tu vidíme cenový rast citeľne spomalený voči trhu v západnej Európe (R3 býky v okolí ceny 3,8 EUR/kg jat. hm).

Mlieko

Európske ceny mliečnych komodít si nedali prestávku v raste ani v ostatnom týždni. Na burze EEX cena európskeho masla pridala medzitýždenne 75 EUR/t, čím posilnila na 6800 EUR/t. Cena SOM stúpla v sledovanom období o 59 EUR/t na dnešných 4113 EUR/t. Trhová teoretická cena mlieka vypočítaná z cien SOM a masla tak medzitýždenne stúpla o 1,8 % na 66,47 EUR/100 kg.

Cenová priepasť medzi trhovými cenami mlieka a realizačnými cenami mlieka farmárov v EÚ sa tak naďalej prehlbuje. Napríklad nemeckí farmári inkasovali v januári za mlieko v priemere 42 EUR/100 kg, slovenskí o takmer 5 EUR/100 kg menej. Z vyššie uvedeného vypláva, že rastový potenciál farmárskych cien mlieka v celej EÚ je obrovský.

Veríme, že už v apríli dôjde k zlomu a mliekarne razantnejšie priplatia farmárom za mlieko, nakoľko sa čoraz jasnejšie ukazuje, že súčasná inflačná vlna cien (a tým aj výrobných vstupov farmárov) môže mať trvalejší charakter. Obzvlášť preto, že celoeurópske dodávky mlieka do mliekarní v januári 2022 vykázali medziročný pokles o 0,7 %.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní pritom opäť začínajú spomaľovať, keď v 10. kalendárnom týždni 2022 boli na medziročnej báze o 1,9 % nižšie. Mlieko na nemeckom spotovom trhu bolo minulý týždeň ocenené v intervale 53,5 až 56 EUR/100 kg, čo je totožná cena v porovnaní s týždňom predtým. Holandské spotové ceny medzitýždenne posilnili o 0,5 EUR/100 kg na 54 EUR/100 kg.

Na trhu v USA sme v ostanom týždni videli jemnú korekciu cien mlieka (určeného na produkciu syrov) nadol o 0,7 % na 52,31 USD/100 kg. Základná cena mlieka pritom býva spravidla o 2 USD/100 kg vyššia.

USA vo februári 2022 hlásili medziročný pokles dodávok mlieka do mliekarní o 0,7 %.

Naďalej tak platí, že top exportéri mlieka sveta medziročne produkujú menej mlieka a to je signál, že priestor pre ďalší rast cien mlieka tu naďalej je.

AGROMAGAZÍN, vzhľadom na skutočnosť, že slovenské ceny surového kravského mlieka za mesiac január ostali hlboko pod hranicou 40 EUR/100 kg, na medzitýždennej báze nemení svoju cenovú prognózu mlieka, keďže v nej reflektujeme na dianie na európskom trhu a očakávame skorý vzostup cien mlieka k 45 EUR/100 kg. Veríme, že v apríli sa ceny mlieka pohnú citeľnejším spôsobom nahor.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Marec 2022: 40,80 EUR/100 kg, apríl 2022: 42,65 EUR/100 kg, máj 2022: 43,75 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): Marec 2021: 40,95 EUR/100 kg, apríl 2022: 42,75 EUR/100 kg, máj 2022: 44,05 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent sa po minulotýždňovej korekcii nahol smerom k 95 USD za barel opätovne nadýchla k rastu, keď počas dnešného dňa sa v jednom momente znovu obchodovala v okolí 120 USD za barel. Aktuálne je ocenená na 116 USD za barel, čo znamená medzitýždenný vzostup ceny o 16 USD za barel.

Za najnovším cenovým rastom stojí aktuálna diskusia EÚ o obsahu 5. balíka sankcií pre Rusko, ktorého súčasťou môže byť aj schválenie ďalších obmedzení exportov ruskej ropy a ropných produktov. Keďže EÚ je závislá na ruskej rope, výsledkom týchto úvah je logický vzostup cien ropy Brent. Naproti tomu ruská uralská ropa sa aktuálne obchoduje približne o 25 až 30 USD za barel lacnejšie, pričom po týchto dodávkach momentálne siaha India.

Štáty zavádzajúce sankcie na čele s EÚ a USA totiž aktuálne obmedzili dopyt po približne 1,5 až 2 mil. bareloch ruskej ropy denne, čo je dôsledok toho, že cena severomorskej ropy Brent ako benchmarku pre západnú Európu je drahšia ako cena ruskej uralskej ropy. Európski politici sa však nevedia nateraz jednoznačne zhodnúť, či pristúpiť k embargu na ruskú ropu alebo nie. Tak či tak už teraz ekonomika EÚ koketuje s reálnym rizikom, že sa dostane do recesie.

Druhým problémom hovoriacich v prospech vyšších cien ropy je skutočnosť, že združenie OPEC aktuálne neprodukuje ropu podľa plánu, keď údajne mešká s produkciou o 1 mil. barelov denne. Navyše najnovšie Saudská Arábia čelí útokom na svoje rafinérie, čo všetko hovorí v prospech rast cien ropy.

Keďže Nemecko je jednou z krajín, ktorá odmieta úplne embargo na ruskú ropu, je pravdepodobné, že návrh vyššie uvedenej sankcie pre Rusko nebude priechodný. Je však stále otázne, či to bude stačiť k tomu, aby ceny ropy prestali rásť. Stále je totiž dosť realistický scenár, že ropa sa pozrie ďalšie dni na svoje historické maximum k 147 USD za barel. Niektorí analytici pritom hovoria už aj o tom, že tento rok sa cena ropy pozrie i k 200 USD za barel. Veľa však (v rámci najbližšieho vývoja cien ropy) bude závisieť ako dopadnú rokovania o sankciách tento týždeň. Hlavne koncom týždňa, keď sa očakáva v EÚ návšteva amerického prezidenta J. Bidena.

Cenu 200 USD za barel tento rok pritom nemôžeme vylúčiť. Treba si totiž uvedomiť, že peňažná zásoba dolárov vo svete stúpla za necelé dva roky o približne 40 %. Ropa je reálne aktívum, no s peniazmi, ktoré si je možné v prípade potreby dotlačiť, je to trošku pri určovaní ich hodnoty ošemetné.

Inflácia nám ukazuje, že za doláre sa za ostatné dva roky stratili hodnotu (a nielen doláre) a to sa automaticky prejavuje v cenách reálnych aktív, ktoré sa obchodujú najčastejšie v dolároch.

Ropa za 115 USD za barel opäť pomkla nahor i ceny palív v EÚ. Hlavne ceny nafty, keďže EÚ dováža z Ruska nielen ropu, ale i ropné produkty vrátane nafty. Niektorí odborníci pritom nevylučujú, že v apríli sa niektoré krajiny EÚ môžu stretnúť s dočasným nedostatkom nafty na čerpacích staniciach.

Aktuálne ceny nafty a benzínu na burze ICE, resp. v Rotterdame poukazujú na to, že cena nafty v SR by sa mohla v najbližších 10 dňoch vyštverať až k 1,78 EUR/l, čo signalizuje zdraženie o 15 eurocent/l. Benzín Natural 95 môže pridať 7 eurocent/l a zdražieť na 1,80 EUR/l. Toto platí pre ceny ropy v okolí 115 USD za barel a kurz 1,10 USD/EUR.

Nepochybne sa tieto premenné budú ďalej meniť, čo našu predpoveď cien do istej miery znepresňuje. Všeobecne však treba počítať s ďalej rastúcim trendom cien PHM v SR. Dolár totiž vzhľadom na rétoriku Americkej centrálnej banky môže ďalšie týždne pokračovať v posilňovaní a i ropa je stále náchylná na skokové posuny nahor. Obidva tieto faktory pritom vedú k rastu cien PHM v SR.

Pripomeňme si, že v susednej ČR sa aktuálne benzín i nafta už blížia k cene 2 EUR/l, podobné platí i pre Rakúsko. Obidve tieto krajiny pritom ešte pred pár mesiacmi mali ceny (hlavne pri benzínoch) nižšie v porovnaní so SR.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov