Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín na globálnych burzách pokračovali ostatný týždeň v pomerne silných cenových pohyboch do obidvoch strán.

Na burze MATIF medzitýždenne klesla cena pšenice o 2 EUR/t na dnešných 377 EUR/t. Kukurica odovzdala 12 EUR/t, čo poslalo jej cenu na 334 EUR/t. Európska repka na MATIFe poskočila nahor o 72 EUR/t na 970 EUR/t, pričom nová úroda medzitýždenne posilnila o 7 EUR/t na 768 EUR/t. Kanadská repka medzitýždenne vzrástla o 25 EUR/t na 819 EUR/t, zatiaľ čo exportná cena austrálskej repky stúpla o 3 EUR/t na 681 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 6 EUR/t na 389 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA stúpla o 8 EUR/t na 375 EUR/t. Kukurica na CBoT zdražela medzitýždenne o 3 EUR/t na 271 EUR/t a sója posilnila o 7 EUR/t na dnešných 566 EUR/t.

Pšenica

Cenová hladina pšenice na burze MATIF na úrovni 360 EUR/t naďalej slúži komodite ako silná úroveň podpory, keď sa plodina aj ostatný týždeň držala nad ňou. Trh s obilninami sa však všeobecne ostatný týždeň mierne upokojil a to aj vďaka správam, že Rusko naďalej pokračuje v exportoch pšenice z prístavov v Čiernom mori. Na druhej strane exporty po mori na strane Ukrajiny ostávajú prerušené.

Analytici SovEconu včera znížili svoj odhad očakávaných tohtoročníkových exportov pšenice z Ruska medzimesačne o 0,8 mil. ton na 33,5 mil. ton. Súčasne priniesli prvé odhady nadchádzajúcej produkcie pšenice na Ukrajine. Tú očakávajú medziročne nižšiu o 19 % na úrovni 26 mil. ton, pričom pestovateľské plochy pšenice medziročne v krajine majú klesnúť o 200 tis. ton na 6,7 mil. ton.

Pripomíname, že Ukrajina zasiala 95 % všetkých výmer pšenice už minulú jeseň v podobe ozimnej pšenice. Oproti minulomesačnému odhadu (t.j. spred začiatku vojnového konfliktu s Ruskom) analytici SovEconu tak znížil produkciu pšenice na Ukrajine o 2,3 mil. ton, keďže vo februári očakávali produkciu krajiny na 28,3 mil. ton.

Porasty ozimnej pšenice v USA vstupujú do novej sezóne s výrazne zhoršenou kondíciou a nepochybne účastníci trhov tak budú pozorne sledovať dianie v tomto regióne.

Varovný prst nad suchým počasím sa začína dvíhať aj v celej Európe, kde prakticky až na výnimku Španielska už dva týždne takmer vôbec nezapršalo. Kondícia porastov pšenice vo Francúzsku nateraz ostáva priaznivá, keďže tamojšie porasty čerpajú zo zimnej vlahy, no zrážkový deficit za ostatný mesiac citeľne vzrástol aj v tomto regióne. Silným deficitom trpí aj Maďarsko, ktoré začalo so sejbou jarín.

A samozrejme, dodatočná pozornosť z tohto aspektu sa začína venovať aj Rusku. Suché počasie tak popri neistote okolo diania na Ukrajine môže najbližšie dni znovu podporiť ceny pšenice v raste. Komoditný sektor pritom ostáva naďalej v silnej prorastovej pozícii kvôli pokračovaniu zrýchľovania inflácie takmer po celom svete. Dodatočným palivom tohto trendu je pritom konflikt vo východnej Európe.

Nesmieme pritom opomenúť ani ceny priemyselných hnojív, ktoré už prekonali svoje maximá z roku 2008. Tie rovnako prispievajú k rastu cien plodín na svetovom trhu.

Kukurica

Po tom, čo Ukrajina ohlásila, že pokračuje v exportoch kukurice cez železničnú dopravu smerom na Poľsko, sa cena kukurice na burze MATIF minulý týždeň začala postupne zosúvať nadol k 325 EUR/t. Ukrajina totiž predpokladá, že týmto dopravným kanálom dokáže ďalej vyvážať mesačne okolo 0,6 mil. ton obilnín, čo je síce len 15 % kapacity lodnej dopravy, no stále to znamená, že exporty nie sú zastavené. Rovnako tak analytici poukazujú na to, že v krajine začala sejba novej úrody kukurice a to hlavne v regiónoch, kde nie sú hlásené útoky.

Cenám pomohli k poklesu i správy z Južnej Ameriky, kde príchod zrážok opätovne navodili viac optimizmu ohľadom výšky budúcej druhej úrody plodiny v Brazílii, ktorá spravidla zodpovedá za takmer tri štvrtiny celkovej produkcie krajiny a teda je pre miestny región viac dôležitá v porovnaní s prvou úrodou.

Stále však platí, že ohľadom sejby novej úrody kukurice na Ukrajine visí množstvo nezodpovedaných otáznikov. A i to je dôvod, prečo v aktuálnom týždni znovu vidíme na burze MATIF vzostup ceny komodity nahor smerom k 340 EUR/t. Analytici SovEconu odhadujú, že Ukrajina v novej sezóne zaseje 4,6 mil. ha kukurice, čo bude znamenať medziročný pokles o 0,9 mil. ha.

Z tejto plochy pritom ruskí analytici očakávajú, že krajina zozbiera 27,7 mil. ton kukurice, čo by signalizovalo medziročný pokles produkcie o 14 mil. ton. Ako však analytici dodávajú, uvedenú plochu kukurice bude možné zasiať za predpokladu, že dôjde aspoň k dočasnému prímeriu medzi Ukrajinou a Ruskom. Trh tak bude s veľkou pravdepodobnosťou ďalej v neistote ohľadom skutočnej výšky produkcie na Ukrajine.

Na druhej strane treba povedať, že Ukrajina sa podieľa na svetovej produkcii kukurice len približne 4 %, a takýto výpadok by v prípade navýšenia pestovateľských výmer dokázali vykompenzovať farmári v USA. Tiež je tu predpoklad, že pestovateľské výmery túto sezónu navýšia i farmári v EÚ, keďže EÚ je najväčším importérom ukrajinskej kukurice.

Budúci týždeň USDA zverejní prvé dáta o pestovateľských výmerách plodín v USA v novej sezóne, ktoré budú reflektovať na realistické pestovateľské zámery tamojších farmárov. Kukurica v USA súperí o hektáre so sójou, pričom aktuálne cenové pohyby obidvoch plodín na burze CBoT ako aj masívny vzostup cien hnojív výrazne prehovoria do tohtoročných zámerov farmárov. Report tak zrejme nenechá chladnými ani ceny kukurice, obzvlášť v prípade, že pestovatelia sa rozhodnú kvôli nižším celkovým pestovateľským nákladom preferovať pestovanie sóje na úkor kukurice.

Kukurica tak má rovnako priestor tento týždeň ďalej si pripisovať nové zisky.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF dnes vystúpila už na 988 EUR/t, čo znamená, že je na dosah méty 1000 EUR/t. Tesnejšia bilancia sóje v Južnej Amerike, k tomu obavy o sejbu slnečnice na Ukrajine a ako bonus opätovný vzostup cien ropy k 115 USD za barel tak znovu podporili túto plodinu v jej rastovom ťažení.

IGC nedávno zverejnila svoj najnovší odhad nadchádzajúcej produkcie repky v EÚ, v ktorom vychádza z medziročného nárastu pestovateľských plôch a tým očakáva i vyššiu produkciu plodiny, ktorá by sa mala vyšplhať na 18,6 mil. ton, čo je o 1,5 mil. ton viac v porovnaní s vlaňajškom.

Nová úroda sa tak zrejme postará o určité uvoľnenie napätej bilancie na EÚ trhu, stále tu však máme veľa neznámych ohľadom olejnín v najbližšom období. To nám naznačuje na to, že repka ešte má stále potenciál mieriť cenovo vyššie, aj keď treba povedať, že účastníci trhov sa momentálne už začnú viac sústrediť na cenu prvého kontraktu novej úrody repky (august 2022), ktorého cena postupne ale isto začína byť pre európsky trh relevantnejšia. Tá sa pohybuje na úrovni 780 EUR/t.

Uvidíme, do akej miery podporí v raste ceny repky susedný trh so sójou. Cena komodity na burze CBOT sa už niekoľko dní pohybuje v okolí hodnoty 17 USD za bušel a zdá sa, že komodita si vytvára pozíciu pre zahájenie nového útoku na dosiahnutie svojho doterajšieho maxima z roku 2012 na cene 17,89 USD za bušel. USDA nedávno znovu znížilo odhad produkcie sóje v Južnej Amerike a i pre sóju platí, že podporou cien ostávajú vysoké ceny ropy Brent na globálnom trhu.

Miešať kartami v cenách sóje môže budúcotýždňový report USDA o očakávaných pestovateľských výmerách plodín v USA v novej sezóne, no predpokladáme, že účastníci trhov budú toto zverejnené číslo výmer stále brať ako dočasné, resp., že na ceny sóje budú minimálne ďalšie dva mesiace vplývať faktory ako progres sejby sóje v USA ako aj dáta o finálnej produkcii plodiny v Južnej Amerike.

A tak ani prípadné zverejnenie rekordnej očakávanej pestovateľskej výmery sóje v USA v blížiacom sa reporte stále nemusí nutne viesť ku korekcii ceny komodity.

Skôr naopak, už i centrálne banky priznávajú, že súčasná vysoká inflácia je problém pre ekonomiku a tento faktor (vysoká inflácia) bude naďalej vplývať na dynamiku vývoja cien plodín.

Preto by sme sa nečudovali, ak by sme najbližší týždeň videli na burze CBOT opätovný vzostup cien pšenice k 14 USD za bušel, kukurice k 8 USD za bušel a sóje k 18 USD za bušel. Trhy si totiž ostatné dva týždne trošku oddýchli od rastu a stali sa menej prekúpenými (okrem cien repky – pozor na možnú rýchlu korekciu na MATIFe k 900 EUR/t) a i preto prípadné nové „býčie“ správy ich môžu znovu poslať k novým rekordom.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 12. týždňa 2022:

pšenica: 360 – 406 EUR/t, kukurica 340 – 375 EUR/t, repka 910 – 1035 EUR/t.

 

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov