Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

EÚ v uplynulom týždni: Dramatický nárast cien energií, vzostup cien ošípaných, jatočného HD a jemná korekcia cien mlieka.

Jatočné ošípané

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku sa citeľne pohli nahor po tom, čo krajina hlási po dlhých týždňoch nadbytkov nedostatočnú ponuku komodity na trhu. Cena poskočila nahor o 7 eurocent/kg jat. hm. Na burze ISN vzrástli nemecké ceny ošípaných medzitýždenne až o 19 eurocent/kg jat. hm. na 1,48 EUR/kg jat. hm. a to naznačuje, že ceny komodity by mohli ďalšie dni pokračovať v raste. Rovnako vzostup ceny zaznamenali minulý týždeň španielske ceny komodity, ktoré posilnili o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,17 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku v aktuálnom týždni stagnujú na 1,22 EUR/kg jat. hm., čo je porovnateľná cena s minulým týždňom.

Pokračovanie cenového vzostupu farmárskych cien jatočných ošípaných by sme tak tento týždeň mohli vidieť aj v SR a to do pásma 1,36 – 1,44 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných v ostatnom týždni vzrástli o 7 eurocent/kg jat. hm. na 1,80 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian ceny posilnili na 1992 EUR/t ž. hm.

Naproti tomu v USA sme videli ostatný týždeň miernu korekciu cien nadol. Jatočné polovičky na trhu futures oslabili medzitýždenne o 6 % na 2,28 USD/kg jat. hm. Farmárske ceny ošípaných v štátoch západného kukuričného pásu oslabili o 3 % na 2,08 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Situácia na trhu s jatočným dobytkom v západnej Európe sa výraznejšie nemení, keď komodita ostáva naďalej silne žiadaná. Nemecké ceny v tomto týždni tak vykazujú nové prírastky. Jatočné kravy medzitýždenne zdraželi o 13 eurocent/kg jat. hm. na 4,40 EUR/kg jat. hm. (trieda R3). Ceny jatočných býkov vzrástli o 8 eurocent/kg jat. hm. na 5,23 EUR/kg jat. hm.

Priaznivý cenový trend komodity by tak mali pocítiť aj slovenskí chovatelia.

Mlieko

Európske ceny mlieka si dali ostatný týždeň prestávku v raste. Maslo na burze EEX medzitýždenne zlacnelo o 3 EUR/t na dnešných 6147 EUR/t, cena SOM korigovala nadol o 25 EUR/t na 3735 EUR/t. Trhová cena európskeho mlieka vypočítaná z cien masla a SOM tak medzitýždenne oslabila o 0,5 % na 59,51 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 7. kalendárnom týždni 2022 boli na medziročnej báze nižšie o 0,8 %. Spotové ceny mlieka na trhu však ostatný týždeň výrazne stratili, čo naznačuje na vyššiu ponuku mlieka na miestnom trhu. Ceny klesli o 5,5 až 6 EUR/100 kg do pásma 49,5 až 52 EUR/100 kg. Totožný vývoj pritom badať v Holandsku, kde spotové ceny minulý týždeň korigovali nadol o 4,5 EUR/100 kg na 51 EUR/100 kg.

Zdá sa tak, že európske ceny mliečnych komodít by mohli najbližšie týždne pokračovať v miernej korekcii nadol. Na druhej strane aktuálne masívny vzostup cien energií a ďalších komodít zrejme nedovolí nateraz cenám mlieka príliš korigovať nižšie.

Naproti tomu na dnešnej aukcii mliekarne Fonterra na N. Zélande boli jednotlivé mliečne komodity zobchodované za priemernú cenu 5065 USD/t, čo je o 5,1 % viac v porovnaní s minulou aukciou z polovice februára. Najviac pridávali ceny masla, no slušnú porciu ziskov si pripísalo aj sušené plnotučné mlieko.

Cena mlieka v USA medzitýždenne korigovala nadol o 0,7 % na 49,05 USD/100 kg.

AGROMAGAZÍN v rámci prognózy pridáva svoj cenový výhľad surového kravského mlieka v SR pre mesiac máj, v ktorom počítame nateraz s pokračovaním rastu cien komodity.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Marec 2022: 40,80 EUR/100 kg, apríl 2022: 41,95 EUR/100 kg, máj 2022: 42,85 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): Marec 2021: 40,95 EUR/100 kg, apríl 2022: 42,05 EUR/100 kg, máj 2022: 43,05 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ruská invázia na Ukrajinu vytlačila ceny ropy Brent výrazne nad značku 100 USD za barel. Ropa medzitýždenne posilnila o 9 USD za barel na dnešných 107 USD za barel, pričom sa v ostatnom týždni nevyhla silným výkyvom na obidve strany. Dnešná cenová akcia cien ropy, keď vidíme vzostup ceny na nové maximá však začína naznačovať, že účastníci trhov začínajú započítavať do cien možné ruské embargo na komoditu.

To všetko v čase, keď členovia aliancie OPEC+ nedokázali už druhý mesiac po sebe naplniť nárast svojej kvóty a teda dodávajú na trh menej ropy v porovnaní so svojím plánom. Ak pritom Moskva pritvrdí a spomalí svoje exporty, ceny ropy to ešte môže potiahnuť citeľne vyššie. Prerazenie cenovej úrovne 105 USD za barel totiž otvorilo komodite priestor pre posilnenie na úroveň 115 – 116 USD za barel, alternatívne až k 125 USD za barel. To už je cenová úroveň, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou začne citeľnejšie obmedzovať ekonomický rast vo svete a tým aj dopyt po samotnej rope.

Výrazné vzostupy cien sme pritom videli aj pri európskom plyne, ktorý posilnil ostatný týždeň o tretinu na 112 EUR/MWh.

Ceny PHM na európskom trhu sa rovnako nevyhli rastovému trendu. Hlavne pri cenách nafty na burze ICE vidíme ostatné dni citeľný vzostup. Cenový rozdiel medzi benzínom a naftou sa tak v SR s veľkou pravdepodobnosťou najbližšie dni stenčí. Tiež sa treba pripraviť na pomerne veľký cenový skok smerom nahor a to nielen kvôli vyšším cenám ropy ale aj posilneniu dolára voči euru, keďže dolár je v časoch neistoty považovaný za bezpečný prístav. Nafta tak môže v najbližších dvoch týždňoch zdražieť o 5 eurocent/l na 1,57 EUR/l, kým cena benzínu Natural 95 má priestor pre rast o 3 eurocent/l na 1,65 EUR/l.


/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov