Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Vstupujeme do tretieho roka pandémie COVID-19, ktorá priniesla do našich životov mnoho zmien. Rok 2021 bol rokom viacerých prekvapení, ktoré citeľne ovplyvnili nielen globálnu ekonomiku, ale aj samotný agrosektor.

Svet bol v reakcii na pandémiu COVID-19 doslova zaliaty peniazmi, ktoré sa tentoraz nedostali len na bilančné účty bánk (cez kvantitatívne uvoľňovanie), ale aj priamo do rúk bežných ľudí a firiem (cez pandemické pomocné finančné balíčky), ktorí ich začali smelo míňať a tým naštartovali infláciu. Priznávam, že použitie slovného spojenia „svet zaliaty peniazmi“ je v poľnohospodárskej branží asi trochu neadekvátny, keďže naše chlebové odvetvie sa stále borí s investičným dlhom vo výške 1 mld. EUR. Rok 2021 síce priniesol lepší hospodársky výsledok pre pestovateľov, no na druhej strane vysoké náklady ťahali ku dnu ŽV.

Situácia v prvovýrobe sa tak z komplexného hľadiska síce zrejme medziročne zlepšila, no stále nie je uspokojivá. Finančná priepasť v hospodárskom výsledku medzi RV a ŽV sa prehlbuje a to je nebezpečný precedens. Verme, že nová Spoločná poľnohospodárska politika 2023-2027, ktorá v roku 2022 získa svoju definitívnu podobu, bude na tento problém reflektovať, aj keď asi ani tu nemôžeme čakať zázraky. Keďže sa ale na trhu vytvorila živná pôda pre to, aby vyššia potravinová inflácia pretrvávala aj v roku 2022, rastú šance na to, že vyšších realizačných cien (minimálne v najbližších niekoľkých mesiacoch) sa dočkajú i živočíšne komodity.

Nepochybne pojem „vysoká inflácia“ sa bude v tomto roku skloňovať veľakrát. Aj to aj v poľnohospodárstve. To, čo sa aktuálne deje s cenami energií, nemá obdobu. Výsledkom je medziročný extrémny nárast priemyselných hnojív, no keďže energiu potrebujeme na akúkoľvek výrobu, rastový trend je badateľný aj pri cenách ďalších vstupov. Najnevhodnejším scenárom roka 2022 pre prvovýrobcov môže byť, že budú vyrábať za draho a potom neskôr predávať za lacno. Inflačné očakávania totiž budú formovať aj cenotvorbu agrokomodít. Ak by náhodou prudko klesli, môže to byť problém i pre ceny komodít.

Keď však do globálnej ekonomiky nalejete tak masívnu novú peňažnú likviditu aká bola do nej naliata v ostatných 18 mesiacoch, je málo pravdepodobné, že inflácia sa len tak hneď stratí. Zrejme sa skrotí, no jej rast neklesne na úrovne priemeru ostatného desaťročia. Ceny agrokomodít, hlavne plodín, tak v roku 2022 môžu zažiť určitý útlm, no nepredpokladáme, že klesnú na svoje minimá ostatnej päťročnice. Diskutujeme o tom aj v najnovšej ročenke AGROBIZNIS 2022, ktorú nájdete na konci aktuálneho vydania AGROMAGAZÍNu. Veľa zdaru a správnych finančných rozhodnutí vám v roku 2022 praje redakčný tím nášho vydavateľstva.


David Karkulín

Tento článok nájdete v januárovom AGROMAGAZÍNE na s.3.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu. 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov