Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Medzi sviatkami prekvapovali rastom hlavne ceny olejnín. Obilniny sa obchodovali prevažne v bočnom cenovom pásme.

a burze MATIF v ostatných dvoch týždňoch oslabila cena pšenice o 4 EUR/t na dnešných 275 EUR/t. Kukurica posilnila o 3 EUR/t na 243 EUR/t. Repka si v sledovanom období pripísala na MATIFe zisk 84 EUR/t, keď dnes otvorila na cene 809 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne posilnila o 24 EUR/t na dnešných 720 EUR/t. Austrálska repka medzitýždenne zdražela o 24 EUR/t na cenu 515 EUR/t.

Na burze CBoT v ostatných dvoch týždňoch oslabila cena čiernomorskej pšenice o 1 EUR/t na dnešných 297 EUR/t, zatiaľ čo cena mäkkej pšenice v USA poklesla o 6 EUR/t na 247 EUR/t. Cena kukurice na CBoT posilnila medzitýždenne o 2 EUR/t na dnešných 208 EUR/t, kým sója zdražela o 24 EUR/t na 445 EUR/t.

Pšenica

Cena pšenice na burze MATIF po sviatkoch korigovala nadol po správach o prebiehajúcich optimálnych klimatických podmienkach v Rusku, pričom sa zdá, že určitú koreláciu s cenami najdôležitejšej obilniny pre výživu ľudstva mali i ceny N - hnojív. Tie ostatné dva týždne začínajú vykazovať prvky korekcie, čo sa prelieva aj na trh s pšenicou v podobe ústupu nervozity týkajúcej sa zabezpečovania výživy aktuálne zasiatej úrody vo svete.

Obchodovanie s pšenicou medzi sviatkami však prebieha spravidla pri menších objemoch obchodov a i preto nemožno cenový vývoj komodity tohto obdobia považovať za smerodajný. Uvidíme ako plodiny všeobecne zareagujú na tohtotýždňový report WASDE ako aj report o stavoch zásob plodín v USA. Konsenzus analytikov nateraz hovorí o tom, že v prípade pšenice by reporty nemali priniesť výraznejšie prekvapenia a i preto sa neočakávajú razantné cenové reakcie plodiny po zverejnení reportu.

Účastníci trhov však aktuálne pozorne sledujú stúpajúce geopolitické napätie medzi Ruskom a Ukrajinou a rovnako tak dianie v Kazachstane, ktorý je rovnako dôležitým producentom regiónu Čierneho mora.

Tamojšie nepokoje spojené s finančnou krízou nateraz trh s pšenicou neovplyvňujú, no ak by krajina pristúpila k zákazu vývozu pšenice a múky v stane stabilizovať domáce ceny pšenice, potom by to mohlo priniesť prorastový stimul pre ceny komodity v európskom priestore. To platí aj v prípade komplikácií situácie medzi Ukrajinou a Ruskom.

Čo sa týka počasia, tu sa venuje aktuálne dominantná pozornosť efektom sucha na možnú produkciu sóje a kukurice v Južnej Amerike, no súčasne sa začína poukazovať aj na negatívne efekty sucha na porasty ozimnej pšenice v štáte Kansas v USA, kde tamojšia kondícia porastov podľa najnovších dát výrazne pokrivkáva. Medziročne je tu totiž v dobrej až excelentnej kondícii ohodnotených o 29 % menej výmer v porovnaní s decembrom 2020.

Z pohľadu technickej analýzy momentálne môžeme hodnotiť na MATIFe trh s pšenicou ako zastabilizovaný, keďže komodita sa naďalej drží nad úrovňou svojej podpory ležiacej v pásme 270 – 275 EUR/t. Aby však pšenica mohla začať pomýšľať na ďalší rast, potrebuje sa najbližšie dni znovu dostať nad značku 280 EUR/t.

Uvidíme, či sa jej to podarí po zverejnení zajtrajších reportov USDA, ktoré však nemusia vonkoncom vyznieť prorastovo a i preto nemožno vylúčiť aj ďalší pokles cien pšenice do pásma 255 – 260 EUR/t (a to hlavne v prípade, že cena sa neudrží nad značkou 270 EUR/t). Ako značne pravdepodobný tak vnímame scenár v podobe pokračovania pohybu ceny pšenice v bočnom pásme.

Kukurica

Cena kukurice ostatné dva týždne varírovala o niečo výraznejšie ako pšenica po tom, čo účastníci trhov sa aktuálne začali viac sústrediť na efekty suchého počasia na juhu Brazílie a v Argentíne (efekty klimatického fenoménu La Nina), ktoré majú potenciál pre redukciu tamojšej produkcie komodity.

Dnes analytici CONAB znížili odhad produkcie kukurice v Brazílii zo 117,2 mil. ton na 112,9 mil. ton v dôsledku vyššie uvedeného faktoru. Ešte viac však môže byť ohrozená produkcia v Argentíne, kde v hlavných pestovateľských oblastiach kukurice a sóje sa aktuálne teploty šplhajú nad 40 stupňov Celzia. Na druhej strane v najbližších piatich dňoch meteorológovia predpovedajú príchod zrážok do regiónu (až 100 mm), čo by mohlo zmierniť stres tamojších porastov plodín. Sucho v Južnej Amerike však dokázalo ostatné dva týždne posunúť ceny kukurice na burze CBoT nahor nad značku 6 USD za bušel.

Kukurici sa však nateraz nechce príliš posilňovať, keďže sa čaká na finálne výsledky vlaňajšej produkcie kukurice v USA, ktoré by USDA malo zajtra večer zverejniť vo svojom januárovom reporte WASDE. Tiež bude zverejnená bilancia zásob plodiny v USA. Analytici očakávajú, že USDA stanoví finálnu produkciu kukurice v USA v blízkosti svojho odhadu z decembra a teda, že k nejakým výraznejším prekvapeniam nedôjde. Ani v prípade odhadu zásob sa neočakávajú veľké prekvapenia.

Na burze MATIF sa ostatné dva týždne kukurica obchodovala v relatívne tesnom obchodnom pásme 242 až 248 EUR/t. Európske ceny príliš nereagujú na dianie v J. Amerike, keďže aktuálne sa tu trh sústredí na rekordnú produkciu komodity na Ukrajine. Je predpoklad, že Ukrajina bude najbližšie mesiace vyvážať kukuricu nielen do EÚ, ale aj smerom do Číny, čo môže spomaliť exporty USA. I preto sa aktuálne ceny kukurice na MATIFe nehrnú vyššie, no na druhej strane nejasná situácia v J. Amerike nedovoľuje cenám ani príliš oslabovať.

Samostatnou kapitolou priaznivých cien agrokomodít v Európe sú i pokračujúce silné inflačné tlaky, keď medziročný rast cien v Eurozóne už presiahol 6 %.

Zajtrajšie reporty USDA môžu potvrdiť mierne vyššiu než pôvodne očakávanú produkciu kukurice v USA a ak do J. Ameriky dorazia koncom týždňa dažde, potom ceny kukurice môžu mať ambície mierne strácať. Nevylučujeme tak najbližšie dni miernu korekciu cien nadol k 230 EUR/t.

Olejniny

Cena repky na burze MATIF medzi sviatkami využila príležitosť nízkej likvidity na trhu, vďaka čomu sa investorom podarilo natiahnuť rastový trend februárového kontraktu komodity na nový rekord 842 EUR/t. Ostatné dni síce odovzdala určitú porciu ziskov, no stále je na dohľad méty 800 EUR/t. Pre trhy sa však už aktuálne stáva relevantnejším májový kontrakt repky (nakoľko je likvidnejší), ktorý sa aktuálne obchoduje za cenu 740 EUR/t, teda o viac ako 50 EUR/t nižšie v porovnaní s februárovým kontraktom.

Zaujímavé pritom je, že kým európske ceny repky výrazne vzrástli, v Kanade či Austrálii bol rastový potenciál výraznejšie obmedzený. Aj preto by sme sa nečudovali, keby sa ceny repky najbližšie dní ďalej zosúvali nadol do pásma 720 až 750 EUR/t.

Cenám k rastu minulé dva týždne pomohli hneď dva faktory. Rastúca cena ropy potlačila nahor ceny palmového oleja v ostatných dvoch týždňoch o 16 % na dnešných 1059 EUR/t, čo zatraktívnilo ceny aj ostatných rastlinných olejov. Súčasne suché počasie na juhu Brazílie a v Argentíne ostatné dva týždne vypumpovalo ceny sóje na burze CBoT nahor až k 14 USD za bušel, na čom repka rovnako profitovala. V EÚ sa síce očakáva v roku 2022 medziročný nárast produkcie repky o 1,5 mil. ton, tá však príde na trh až v lete a i preto aktuálne trhové ceny repky reagujú na každú potenciálnu správu o možnej redukcii ponuky rastlinných olejov veľmi citlivo s nádychom zvýšenej impulzivity.

Zajtrajší report WASDE ako aj report o zásobách sóje v USA technicky môže vyvolať ďalšie pokračovanie korekcie cien repky, keď trh s komoditou je aktuálne citeľne prekúpený. Nevylučujeme pokles cien k 720-760 EUR/t.

Reporty môžu dočasne stlačiť nižšie i ceny sóje, no trh bude veľmi pozorne sledovať ďalšie dianie v Brazílii a Argentíne, kde údajne aktuálne sucho má potenciál zredukovať produkciu sóje až o 20 mil. ton. Analytici AgRural najnovšie zredukovali svoj odhad produkcie sóje v Brazílii zo 144,9 mil. ton na 133,4 mil. ton, dnes CONAB pristúpil k redukcii produkcie zo 142,8 mil. ton na 140,5 mil. ton.

V Argentíne zase atašé USDA dnes odhadol produkciu sóje na 46,5 mil. ton, pričom aktuálny odhad USDA leží na 49,5 mil. ton. Je tak vysoko pravdepodobné, že zajtrajšia WASDE prinesie zníženie odhadu globálnej produkcie sóje. Na druhej strane však môže USDA prekvapiť navýšením čísla o finálnej produkcii sóje v USA a tiež vyšším stavom zásob v porovnaní s aktuálnymi odhadmi analytikov. Bude tak zaujímavé sledovať, kam cena sóje zajtra večer po zverejnení reportov zamieri. Myslíme si, že sója tento týždeň bude mieriť obidvomi smermi.

Keďže koncom týždňa sa očakáva v Južnej Amerike v oblastiach najviac postihnutých suchom príchod zrážok, neprekvapilo by nás, ak by ceny olejnín zajtra na report zareagovali rastom a následne koncom týždňa na príchod zrážok (ak dorazia) do Južnej Ameriky korekciou nadol a vyberaním ziskov. Zrejme sa tak treba pripraviť pri cenách olejnín na vyššiu cenovú volatilitu. Z tohto dôvodu aj citeľne rozširujeme možný cenový interval pohybu cien repky v aktuálnom týždni.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 2. týždňa 2022: pšenica 270 – 280 EUR/t, kukurica 232 – 245 EUR/t, repka 720 – 840 EUR/t.


/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov