V našich periodikách dávame priestor veľkým aj malým hospodárom na pôde. Začínajúcim roľníkom aj podnikom s históriou v desiatkach rokov. Ale ešte ani raz sme nepredstavili mladých, v podstate od nuly začínajúcich farmárov, ešte len študentov poľnohospodárskej univerzity. Pochádzajú z Križovian nad Dudváhom neďaleko Trnavy.
Šimon Ondrejička a Martin Bednárik vyrastali v prostredí spätým s poľnohospodárstvom. Prvý menovaný sa k farmárčeniu dostal cez svoju záľubu fotiť poľnohospodárske stroje. Dnes už na túto činnosť nemá toľko času a je rád, že jeho poľnohospodárske stroje fotia iní nadšenci.
Martin Bednárik čerpá znalosti od svojho dedka a napríklad aj od strýka Daniela Neštického, nášho šampióna v súťažných orbách. Šimon študuje v treťom a Martin v druhom ročníku na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Obaja hospodária, ale aj brigádujú v prvovýrobe a v KWS. Punc oficiálneho podnikania nesú od roku 2020, keď sa zaregistrovali ako samostatne hospodáriaci roľníci.
Obaja kamaráti začínali doslova z ničoho v roku 2016 na vlastných záhumienkoch. Zvyšovanie obhospodarovanej výmery prebiehalo postupne. Praje im aj neochota ľudí pracovať na svojich väčších pozemkoch za rodinnými domami spojená s ekonomickou nevýhodnosťou hospodárenia.
Mladí hospodári vystupujú pri hľadaní pôdy aktívne, ľudí vyhľadávajú a oslovujú ich a preberajú aj pozemky zarastené náletovými drevinami a mnoho rokov neobrábané záhumienky. Najväčší skok vo výmere zaznamenali v roku 2020, keď prebrali 8 hektárov pôdy po starých rodičoch a tento rok s nárastom výmery o 5 ha, celkovo na 16 ha ornej pôdy.
Od prvých skúseností až po pekné tohtoročné vysoké úrody
V roku 2016 zasiali svoju prvú kukuricu, gro prác vrátane plečkovania vykonávali ručne. Na týchto pár ároch zistili a poučili sa, že bez mechanizácie a chemickej ochrany nedokážu zvyšovať obhospodarovanú plochu. Príjem z kukurice prepočítaný na hodinu práce menej ako 1 Euro ich vytriezvel. Nasledujúci rok zasadili na malej ploche aj zemiaky, z ktorých zisk bol oveľa vyšší. Zemiaky im v sortimente aj zostali kvôli vysokému dopytu.
Zemiaky pestujú na ploche 1 ha, čo sa už bez mechanizácie nezaobíde. Vlastnia sadzač, plečku aj dvojriadkový vyorávač. Tento rok zemiaky mladých pestovateľov nepotešili. Chladná jar zabrzdila vzchádzanie a nedostatok zrážok neprial vývoju hmoty. Naopak, potešili hrach s úrodou 4,2 t z hektára, ozimný kŕmny jačmeň s úrodou až 12 t, ale aj pšenica v potravinárskej kvalite s úrodou 7,5 t.
Skúšajú 6 plodín
„Zameriavame sa na pestovanie ozimín vrátane hrachu,“ hovorí Šimon Ondrejička. Tento hospodársky rok plánujú zasiať pšenicu na 7 ha, ozimný hrach a ozimný jačmeň zhodne na dvoch hektároch, kukuricu na 5 ha, zemiaky na 1 ha a 0,3 ha cesnaku.
Najvyššiu rentabilitu dosahujú pri pestovaní kukurice a pšenice. Nízka miera mechanizácie, aj to morálne zastaranej, im neumožňuje zvyšovať zisk zo špeciálnych plodín zemiakov a cesnaku.
Predaj v drobnom z dvora
„Máme zákazníkov, ktorí sa k nám naučili chodiť pre vrecované obilniny a hrach,“ hovorí mladší z dvojice Martin. „Zemiaky a cesnak predávame drobným odberateľom. Niečo sme predali aj v reštauráciách,“ dopĺňa svojho kolegu Šimon Ondrejička. Pšenicu a jačmeň predávajú veľkoodberateľom, o toľko produkcie by medzi bežnými zákazníkmi nebol záujem a nedisponujú ani skladovacími kapacitami.
Mladíci získali svojim prístupom stabilných odberateľov. Zvyčajne ide o ľudí z okolia, ktorých láka primeraná cena a znalosť pôvodu produktov. Cesnak sa pokúšali predávať aj na rôznych trhoch, ale neúspešne. Nedokázali totižto konkurovať ostatným „tiež pestovateľom“ so širším sortimentom. Bežní ľudia stále nerozlišujú medzi pestovateľom a predajcom v hypermarkete nakúpeného tovaru.
O ekologickom pestovaní zatiaľ neuvažujú, ale na druhej strane chemické postreky používajú len v únosnej miere. Ambíciu budovať svoju značku, na ktorú budú lákať ľudí zo širšieho okolia, zatiaľ nemajú. Plánujú vyskúšať aj lahôdkovú kukuricu a mrkvu, o ktoré prejavujú ich stabilní zákazníci záujem.
Táto reportáž nie je len o Šimonovi a Martinovi, ale aj o im podobných smelých mladých ľuďoch, ktorí vyvracajú aj v odbornej verejnosti zakorenené povedomie, že poľnohospodárstvo ľudí neláka.
Obaja príliš nepremýšľajú o budúcnosti ich farmárčenia. Ak im podnikanie na pôde z dlhodobého hľadiska neprinesie zisk potrebný na živobytie, už ako mladí získali neoceniteľné skúsenosti, ktoré môžu zúročiť v spoločnostiach spätých s poľnohospodárstvom.
Verím tomu, že na trhu práce, v prvovýrobe či obchodných firmách, o ľudí s komplexnými znalosťami bude na trhu práce ohromný záujem. Držme im ale palce, aby ich poľnohospodárska prvovýroba uživila a ďalej rozvíjali to, čo začali v roku 2016 ešte ako 17 roční.
Marián Kukučka
Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve
V ďalšej časti reportáže sa dočítate: Akú techniku vlastnia? Podrobnejšie sa dozviete aj o ich traktoroch Zetor 6211, 7045 a 16145 a vzorne udržiavanom kombajne Fortschritt E512.
Celý článok je publikovaný v časopise Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve na stranách 12-13
Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.
Na úvodnej snímke: Šimon Ondrejička a Martin Bednárik začali hospodáriť pred piatimi rokmi v podstate z nuly na záhumienkoch.