Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) nedávno aktualizovalo svoju prognózu svetových trhov s mäsom na základe najnovších údajov od najdôležitejších producentských a obchodných krajín v mäsovom sektore.

 


Nemecká asociácia mäsového priemyslu (VDF) zhrnula najdôležitejšie vyhlásenia z jarnej predpovede, podľa ktorej je pravdepodobné, že v roku 2021 sa globálna produkcia hovädzieho mäsa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýši o 1,6 %. V prípade bravčového mäsa sa očakáva zvýšenie až o 5 %.

V sektore hovädzieho mäsa bola súčasná predpoveď globálneho objemu výroby na rok 2021 vo výške 61,5 mil. ton opravená smerom nahor o jeden percentuálny bod v porovnaní s predchádzajúcim odhadom z januára 2021. To znamená, že globálna produkcia hovädzieho mäsa sa pravdepodobne zvýši o 1,6 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Hlavným dôvodom tohto optimizmu sú dôkazy o silnom raste produkcie v Indii (+ 6,4 %), Číne (+ 4,2 %) a Brazílii (+ 3 %). USDA predpovedá v tomto roku expanziu pre USA a Mexiko ako menej výraznú (+ 1,5%). Pre EÚ sa predpokladá ďalší mierny pokles výroby o 1 %. Na druhej strane sa očakávajú výraznejšie poklesy v Austrálii a Argentíne (-3 až -4 %). V porovnaní s predchádzajúcim odhadom USDA z januára 2021 došlo v globálnom vývoze hovädzieho mäsa ku korekciám smerom nadol, predpokladá sa však, že v roku 2021 v porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrastie vývoz najmenej o 2,3 % na 11,1 mil. ton jatočnej hmotnosti. Pozorovatelia trhu vidia príčinu vo veľkom dovoznom dopyte z Číny (+ 11%), EÚ (+ 14 %) a Egypta (+ 9 %). Predpovedajú rastúce objemy vývozu pre Brazíliu a Indiu (+ 7 %), ako aj pre USA (+6 %), Uruguaj (+5 %) a EÚ (+3 %). Takmer 25 % svetového obchodu s hovädzím mäsom by tak pochádzalo z Brazílie. V tomto roku sa očakáva iba mierny rast vývozu pre Kanadu a Mexiko (1,5 až 2 %), zatiaľ čo pre Argentínu, Austráliu a Nový Zéland sa očakáva výrazný pokles (po 6 %). Dôvodom sú problémy so suchom v Austrálii a pomalý vývoj predaja na vývoz v dôsledku pandémie COVID-19.

Pokiaľ ide o bravčové mäso, pozorovatelia trhu z USDA očakávajú v tomto roku silné zvýšenie globálneho objemu výroby o približne 5 % na celkový objem jatočných tiel 101,5 mil. ton. Aj tu bola januárová predpoveď revidovaná smerom nahor výrazne. Hlavným uvedeným dôvodom je oživenie výroby, ktoré sa v Číne očakáva v dôsledku prípadov moru ošípaných z posledných rokov (+ 11 %). Značný nárast sa predpovedá aj pre Vietnam (+ 5 %), ako aj pre Brazíliu, Rusko a Mexiko (po +3 %). Experti USDA tiež očakávajú mierny rast pre EÚ a Filipíny, zatiaľ čo pre USA, Kanadu a Japonsko sa očakávajú nezmenené alebo mierne klesajúce objemy výroby. Očakáva sa, že objem svetového obchodu tento rok mierne poklesne (-0,5 %). Hlavným dôvodom je očakávaný 8 % pokles čínskeho dovozu v rámci oživenia tamojšej výroby. Znateľný rast sa očakáva predovšetkým pri vývoze z Brazílie, Ruska a Mexika. Pokiaľ ide o EÚ, tento rok sa okrem iného predpokladá kvôli problémom s ASF s 3 % poklesom objemu vývozu. Mierne zníženie vývozu sa predpokladá v prípade USA a Kanady.


Zo zdrojov schweizerbauer preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov