V roku 2020 ukončilo výrobu okolo 3,4 % spoločností. Vo výrobe syrov sa dosiahol nový rekord.
Nízke realizačné ceny, najmä za mlieko dodávané do mliekarní, spôsobujú v tomto sektore roky otrasy. Aj keď ceny v roku 2020 mierne vzrástli, v mnohých prípadoch to nepostačovalo na pokrytie výrobných nákladov. Nie je preto prekvapením, že každoročne stovky fariem predávajú svoje kravy a zastavujú produkciu. V roku 2020 bolo vo Švajčiarsku ešte 18 396 fariem, ktoré dodávali mlieko. To je o 652, resp. 3,4 % menej ako v predchádzajúcom roku. V roku 2019 skončilo s chovom dojníc 520 spoločností. To znamená, že na konci roku 2019 malo Švajčiarsko ešte 19 048 chovateľov dojníc. V roku 2010 bolo v krajine 26 000 fariem produkujúcich mlieko, čo je o 7 700 viac ako na konci roku 2020. V roku 2015 ukončilo výrobu 832 fariem. V roku 2016 to bolo 778 spoločností. Rok 2017 bol spojený s ukončením činnosti 776 spoločností. V 2018 zastavilo výrobu 643 poľnohospodárov. Tento rok by sa počet mohol znížiť až pod 18 000 podnikateľov. Od roku 2007 sa výroby vzdalo takmer 10 000 spoločností.
v roku 2020 vyprodukovalo 18 396 fariem celkovo 3 405 139 ton mlieka. To je okolo 6 000 ton, resp. +0,2 % viac ako v predchádzajúcom roku. V minulom roku bola priemerná produkcia mlieka na farmu 178 936 kg. To je nárast o 6 267 kg, resp. +3,6 %. V roku 2015 dodala jedna spoločnosť 154 705 kg, v roku 2010 to bola hodnota 127 082 kg. Rovnako ako v predchádzajúcom roku došlo k poklesu vo všetkých veľkostných kategóriách, ktoré produkujú menej ako 300 000 kg mlieka ročne. Najväčší pokles bol v 100 000 až 200 000 kilogramovej kategórií. Tu prestalo produkovať 347 fariem. V roku 2020 fungovalo 6 437 fariem tejto veľkosti, teda 35 % všetkých fariem produkujúcich mlieko.
V triedach nad 300 000 kilogramov bol všade pozorovaný nárast. K najväčšiemu nárastu došlo v spoločnostiach s objemom výroby od 500 000 do 1 milióna kilogramov. V tejto veľkostnej triede sa počet výrobcov zvýšil o 46 podnikov. V roku 2020 malo Švajčiarsko 78 fariem, ktoré produkovali viac ako 1 milión kilogramov mlieka. Bolo to 9 podnikov viac ako v roku 2019. Ich podiel na celkovom počte fariem činil 0,42 %, pričom dodali 3,3 % z celkového objemu mlieka. V kategórii s produkciou do 300 000 kg dosahuje 15 741 výrobcov mlieka (2019: 16 478) spolu celkový objem mlieka 1 986 238 ton (2019: 2 058 079 t), resp. 60,3 % (2019: 62,6%) z celkovej výroby. Skupina 2655 najväčších výrobcov mlieka (2019: 2 570) s objemom nad 300 000 kg už prispieva k ročnej produkcii dvoma pätinami (39,7 %), resp. 1 305 468 tonami (2019: 1 230 915 t).
Údaje zverejnené spoločnosťou TSM Treuhand ukazujú, že produkcia syrov sa opäť zvýšila. Dosiahlo sa nové historické maximum 203 791 ton. To je o 8 766 ton, resp. 4,4 % viac ako v roku 2019. Produkcia sa zvýšila vo všetkých kategóriách (tvrdý, polotvrdý, mäkký a krémový syr). Najobľúbenejším syrom je stále Gruyère AOP (30 578 ton), za ním nasleduje Mozzarella (24 116 ton), Emmentaler AOP (17 218 ton) a švajčiarsky raclette syr (16 843 ton).
Zo zdrojov schweizerbauer preložil a upravil:
Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra