Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

V rámci našej iniciatívy, v ktorej publikujeme príspevky o tom,

ako študenti stredných škôl poľnohospodárskeho zamerania prispievajú k našej sebestačnosti, prinášame ďalší nasledovania hodný príbeh:

Na úvod by som chcela poukázať na to, ako ja vnímam tento pojem. Podľa mňa je potravinová sebestačnosť to, keď štát dokáže zabezpečiť vo všetkých smeroch svojich obyvateľov.

Tým, že je svetová konkurencia čoraz väčšia, je potrebné podporovať našich lokálnych predajcov, chovateľov, pestovateľov, výrobcov a všetkých, ktorí pomáhajú slovenskej sebestačnosti, tak, aby Slovensko nebolo odkázané na dovoz potravín z iných štátov.

Ja sama podporujem a kupujem výrobky a plodiny od našich lokálnych predajcov. Najčastejšie sú to BIO produkty, ako mäso a mäsové výrobky, jogurty, syry, bylinky, ovocie, zelenina a pomimo aj prírodná kozmetika. Mlieko chodím nakupovať do miestneho poľnohospodárskeho družstva.

Nakoľko však bývam na dedine a mám k dispozícii úžitkovú záhradu, viem si veľa plodín vypestovať sama. Každoročne sadíme zeleninu a ovocie, máme zasadené ovocné stromy a kríky. Napríklad: cesnak cibuľový (Allium cepa), reďkev siata (Raphanus sativus), hrach siaty (Pisum sativum), mrkva obyčajná (Daucus carota), ďalej jahody (Rumba), hruška obyčajná (Pyrus communis), čerešňa višňová (Prunus carasus). Okrem toho rôzne bylinky, ako napríklad bazalka pravá (Ocimum basilicum), šalvia lekárska (Salvia officinalis), majorán záhradný (Origanum majorana) a kôpor voňavý (Anethum graveolens).

Som chovateľka sliepky domácej plemena ISA Brown dominant červená (Gallus gallus domesticus) v malom chove, čiže som sebestačná v produkovaní BIO vajec a BIO kuracieho mäsa. Týždenne máme okolo 65 vajec (čo je na malý domáci chov dostačujúce). Čo sa týka potravy, do krmiva nepridávame žiadne kŕmne zmesi, dávame čisto len obilniny (napr. jačmeň (hordeum)) a čerstvú trávu, preto môžem povedať, že naše produkty sú BIO. Občas pridáme do krmiva kŕmnu kukuricu, avšak len raz do mesiaca, pretože pokiaľ sa dáva dlhodobo môže sa vyskytnúť problém s pečeňou alebo rýchle priberanie. Sliepky potrebujú dostatočný priestor aby sa mohli pásť a hrabať. Naše kvočky sedia na vajciach v slamených podstielkach každoročne na to, aby sa náš chov obmieňal a reprodukoval. Po vyliahnutí je dobré dať kuriatkam namiesto vody čierny čaj, ktorý zabráni vzniku hnačiek a tráviacim problémom.

Sliepky majú pre nás veľa rôznych benefitov. Jedným s nich je zbavovať našu záhradu rôzneho škodlivého hmyzu, ale hlavne produkujú kvalitný hnoj, ktorý je dobrý na zlepšenie štruktúry pôdy a urýchľuje rast rastlín a má veľa ďalších benefitov. Avšak, musíme dávať pozor na správne použitie čerstvého trusu, ktorý môže spôsobiť zahubenie rastlín.

Takúto a, samozrejme, aj inú sebestačnosť nám môžu zabezpečiť sliepky.

My máme chov a pestovanie ovocia, zeleniny čisto len pre našu spotrebu.

Nakoľko pestovanie rastlín a chov úžitkových zvierat sú náročné nielen časovo, finančne ale aj na prácu a chodím na Strednú odbornú školu veterinárnu, viem sa celkom vcítiť do situácie našich poľnohospodárov a farmárov. Preto im chcem vyjadriť obdiv za to, že aj v zložitých podmienkach dokážu produkovať potraviny. Ak chceme podporovať slovenskú ekonomiku, potravinárstvo a poľnohospodárstvo mali by sme rozmýšľať, čo a od akého predajcu kupujeme a v akej kvalite.

Viktória Tirolová, SOŠ veterinárna Nitra, 2.D

Príležitosť publikovať svoje príbehy majú aj ďalší študenti. Posielajte nám ich v priebehu mája na adresy: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Budeme vám vďační, ak sa s nami podelíte s vaším príbehom. Pomôžete predovšetkým slovenskému poľnohospodárstvu, aby aj laická verejnosť videla, že náš agrosektor nie sú len poberatelia dotácií, ale hlavne úprimní a robotní ľudia.

Autori najčítanejších textov budú odmenení ročným predplatným odborných časopisov a darčekmi od Farmárskej revue. Autora (autorku) najčítanejšieho textu predstavíme v jednej z najsledovanejších relácií RTVS – Farmárskej revue.

Partnerom iniciatívy je Farmárska revue a ASYF

sebestacnost1

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov