Basf capalorevy

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Piatok 29.marca 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jana Holéciová

Žatvu vystriedal zber jesenných plodín, teda cukrovej repy,

slnečnice, zemiakov a kukurice. Poľnohospodári avizujú, že aj pri úrodách jesenných plodín pociťujú výrazné regionálne rozdiely podľa toho, koľko zrážok v akej oblasti plodiny počas roka získali.

Regionálne rozdiely v úrodách predpokladajú už od začiatku zberu napríklad pestovatelia kukurice. Dôvodom je objem zrážok, ktorý spadol v troch pre kukuricu rozhodujúcich mesiacoch - v júni, júli a auguste. Pre chýbajúcu vlahu očakávajú pestovatelia nižšiu úrodu ako vlani. Celoslovenský odhad je do 7 ton kukurice na zrno z jedného hektára, pričom minulý rok pozbierali v priemere 8,4 t/ha. Lepšiu úrodu nad 7 ton z hektára dosiahnu pestovatelia na východe Slovenska. Podľa Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice /zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory/ prinesie na západe Slovenska kukurica pre pestovateľov menej ako 7 ton/ ha. Úrodový potenciál tejto plodiny je pritom oveľa vyšší, okolo 12-13 ton. Plodina si však vyžaduje závlahovú vodu alebo pravidelné zrážky.

Pestovatelia cukrovej repy očakávajú priemernú úrodu tejto plodiny na úrovni 64 t/ha pri priemernej cukornatosti 15,5%. Do cukrovarníckej kampane sú zapojené oba cukrovary na Slovensku, ktoré sa nachádzajú v Seredi a Trenčianskej Teplej. V produkcii cukru zo slovenskej cukrovej repy sme sebestační na 120%.

Podľa informácií z Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva pestujeme zemiaky na výmere okolo 7000 ha. Poľnohospodári, ktorí majú zemiakové polia pod závlahami, očakávajú dobrú úrodu. V tejto plodine sme sebestační na 50%.

Aj pestovatelia slnečnice už zbierajú úrodu. V tomto roku jej plochy oproti minulému roku, kedy bola slnečnica zbieraná na 69tis ha, klesli pod 50tisíc ha. Pestovatelia sú zvedaví, akú úrodu dajú neskôr vysiate slnečnice a aké bude do zberu počasie.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov