Martina Gondeková
Neveriacky som si 29. januára s rozhorčením čítala reportáž a pozerala video
od poľských reportérov televíznej stanice TVN24. To o čom sa už dlho v úvodzovkách šepkalo, je aktuálne mediálne zverejnené.
Menovaná televízna stanica už odhalila nejeden potravinový škandál. Začiatkom marca 2012 objavili v Poľsku jej reportéri jeden z najnebezpečnejších podvodov v dejinách poľského potravinárskeho priemyslu. Vynaliezaví podnikatelia nakupovali posypovú soľ, následne ju prebaľovali a predávali ako potravinársku. 10 rokov tento obchod v tichosti fungoval. Toho času sa nikto neodvážil odhadnúť, koľko ton technickej soli sa pridalo do mäsových výrobkov, ako sú klobásy, šunky a ďalšie údeniny či do pekárenských a cukrárenských výrobkov. Na Slovensku sa začalo ihneď s kontrolou skladov, jedální, mäsokombinátov, obchodných reťazcov, ale žiadnu posypovú soľ naši kontrolóri nenašli. Väčšina soli sa dovážala z Rakúska. Mali sme šťastie?! Budeme ho mať aj tentokrát?
Ťažký odhad, pretože poľské mäso na Slovensku kúpime takmer na každom rohu. Aktuálne sa škandál dotýka hovädzieho mäsa, ale nie je vylúčené, že ostatné mäsá z iných druhov zvierat sa nezískavajú v Poľsku rovnakým nelegálnym spôsobom.
Choré nedoliečené zvieratá sú pôvodcom rôznych infekcií, ktorých mäso je kontaminované nežiaducimi baktériami a tým priamo ohrozuje zdravie človeka. Podľa reportérov zamestnanci na poľskom bitúnku orezávali zapáchajúce nahnité časti mäsa. Kontaminácia však už dávno prenikla aj do ostatných častí jatočného tela. Takéto zvieratá sa v žiadnom prípade nemôžu dostať do predaja. Svedomie ľudí v Poľsku, ktorí stoja za týmto činom prevalcovala lakomosť, vidina zisku. Chorá krava stojí pätinu menej ako zdravá. Doslova hazardujú s ľudským životom.
Možno si poviete, že je to len ďalší potravinový škandál, ktorý vyplnil titulky. Zároveň je ale ďalším zdvihnutým prstom pre nás Slovákov. O pár centov lacnejšie poľské mäso nestojí za riziko hazardu na našom zdraví a zdraví našich blízkych. Slovenskí farmári, spracovatelia a producenti potravín spĺňajú prísne normy veterinárnych a hygienických noriem. Sú neustále kontrolovaní z každej strany. Samozrejme, že žiadna kontrola nie je príjemná, ale práve pri takýchto prepuknutých aférach, je to zaručený argument zdravotnej bezpečnosti nás všetkých.
Pár rokov sledujem potravinové aféry v EÚ, vo svete, a zoznam krajín so škadnálmi v potravinárstve rokmi pribúda, resp. zažíva recidívu. Tešme sa, že Slovensko tam nepatrí a snažme sa tento stav udržať. Kvalitu máme doslova predo dvermi. Stačí ich dokorán otvoriť a poobzerať sa po zdravých slovenských potravinách.
Martina Gondeková, NPPC – VÚŽV Nitra