Producenti ovocia aj konzumenti kladú čoraz viac dôraz na kvalitné plody.
Na stanovenie stupňa zrelosti ovocia sa používajú rôzne metódy alebo postupy. Často je určenie založené len na skúsenostiach pestovateľov, miere vyfarbenia plodov, jednoduchosti odlúčenia ovocie od konárika či chuťovom zhodnotení. Na presnejšie určenie sa využíva napríklad vykonanie škrobového testu alebo rozbory pre stanovenie vnútorných parametrov ovocie. Všetky tieto postupy sú ale deštruktívne a dochádza pri nich k znehodnoteniu ovocia. Vyvíja sa preto metóda pre nedeštruktívne určovanie stupňa zrelosti pomocou NIR spektrometrie. NIR spektrometria, čiže spektrometria v blízkej infračervenej oblasti (near infrared spektroscopy - NIR spektroscopy) sa v súčasnosti využíva v mnohých oblastiach priemyslu. Ide o molekulovú spektroskopiu, ktorá využíva spektrálnu oblasť blízkeho infračerveného žiarenia, čo je oblasť vlnových dĺžok 800-2 500 nm, resp. frekvencie 12 500-4 000/cm (obrátená hodnota vlnovej dĺžky). NIR spektrá sú výsledkom interakcie žiarenia a jeho odrazu od vzorky s ohľadom na jeho fyzikálne a chemické zloženie. Následne je z týchto spektier a dát z klasických deštruktívnych metód zostavený model, ktorý je schopný predpovedať obsah testovaných látok v ovocí nedeštruktívne.
Viac o tejto metóde, ako aj o jej testovaní v praxi sa dozviete v časopise Sady a Vinice, číslo 5-6/2018.