Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Spoločnosť Agrotrip už 18 rokov pomáha poľnohospodárom pri komplexných krmovinárskych zberových prácach, zbere slamy a najnovšie aj pri variabilnom hnojení.

Poľnohospodári a službári sú partneri. A tento vzťah naberá na sile priamo úmerne s nedostatkom ľudí v poľnohospodárstve. Ambíciu byť solídnym partnerom s kvalitne vykonanou prácou majú v Agrotripe so sídlom v Gbelciach na juhu novozámockého okresu a s konateľmi Ing. Milanom Petrovičom a Ing. Dušanom Pitkom.

Ing. Petroviča ste mohli poznať aj ako predajcu v spoločnostiach Ematech a Hriadeľ. Pôsobenie v predstavovanej firme prevzal po tragicky zosnulom otcovi Ing. Milanovi Petrovičovi († 2021), ktorý po vyštudovaní vtedajšej VŠP pôsobil v neďalekom Štátnom majetku Kravany nad Dunajom. Po jeho zániku založil a riadil farmu IstroAgra a súčasne aj podnik služieb Agrotrip.

K zásluhám Ing. Petroviča staršieho navždy bude patriť fakt, že podľa našich informácií, ako prvý založil na Slovensku šľachtiteľský chov juhoafrického plemena burská koza s kombinovanou úžitkovosťou.

Vráti sa do Gbeliec ŽV?

Farma v Gbelciach sa v minulosti zameriavala na živočíšnu výrobu, chov HD a neskôr spomínaný chov kôz, a k tejto tradícii sa plánuje aj vrátiť. „Hospodárime na 138 ha pôdy. Pestujeme menej bežné plodiny, túto jeseň som dokonca nezasial ani zrno pšenice ani jačmeňa,“ predstavuje IstroAgra Ing. Petrovič. Dôvody sú ekonomické, ale aj časové, pretože ako prioritný službár nedokáže intenzívnym plodinám venovať plnú pozornosť. Ťažiskovými bude výroba osív ako facélia, mak, horčica, ktoré doplní pestovanie merkantilnej slnečnice a kukurice.

Medziplodiny na hojdačke

„Medziplodiny som zasial na takmer celej výmere. Pomocou nich plánujem zvýšiť podiel organickej hmoty v pôde a viazať vzdušný dusík, aby som nahradil chýbajúci maštaľný hnoj. Sľubujem si od toho zlepšený štruktúrny stav pôdy, zníženie dávok hnojív a zvýšenie úrody trhových plodín,“ hovorí o svojich plánoch Ing. Petrovič.

Zmes medziplodín v zložení hrach, reďkev a vika v suchšom lete 2022 vzchádzala horšie, lepšie porasty miešaniek dopestoval v tomto vlhšom roku. Jeho skúsenosť zatiaľ ukázala, že pred založením miešaniek je dôležité pôdu mechanicky alebo chemicky odburiniť, až následne siať.

Facélia dvojfázovo s potenciálom služieb

Dvojfázový zber facélie sa s aktuálnym technologickým vybavením nezdaril. Veľmi stratová bola už prvá operácia kosenie krmovinárskou žacou lištou. Plánuje ale zakúpiť špeciálnu lištu, ktorá hmotu pokosí a v jednej operácii nariadkuje. Agregovaná by mohla byť na čelnom závese traktora, alebo na traktore s otočným riadením. Využitie by našla aj v službách poskytovaných spoločnosťou Agrotrip, pretože stúpa záujem poľnohospodárov o pestovanie osív miešaniek.

Agrotrip dosiahol plnoletosť

Agrotrip za 18 rokov narástol na rešpektovanú dospelú spoločnosť. Začínajúci Zetor Crystal 162 nahradili moderné Fendty a stúpol aj počet zamestnancov, aktuálne na sedem. „Nosný program je zber krmovín. Kosíme, obraciame a zhrňujeme, režeme, odvážame aj vakujeme, podľa želania aj na kľúč,“ sumarizuje svoju činnosť konateľ.

Vedenie a zamestnanci spoločne ročne zlisujú 15 000 balíkov, komplexne pozberajú a povozia objemové krmoviny z 1500 ha a skonzervujú zrno z 800 ha kukurice. Svoju činnosť plánujú rozšíriť a sezónu predĺžiť aj spracovaním pôdy a sejbou.

Krmoviny na kľúč

Nízky počet pracovníkov v poľnohospodárskych podnikoch zvyšuje záujem ich manažmentu o komplexné služby vrátane dopravy na jamu a hutnenie. Gbelčania gro prác vykonávajú vlastnými strojmi a ľuďmi, v prípade dopravy na väčšie vzdialenosti im pomáhajú ďalší službári či domáci podnik. Poľnohospodárovi tak odpadá starosť o hľadanie ďalších partnerov. Denná výkonnosť službárov v závislosti od podmienok je 40 až 80 ha.

Krmovinársku linku stavajú na žacích trojkombináciách Pöttinger, pretože rakúsky výrobca, ako jeden z mála, vyrobil kombináciu pre otočne riadený traktor. Obsluha má v porovnaní s klasickým motýlikom lepší výhľad na čelnú kosu, lepšie obchádza prekážky a menej sa práši na chladiče. Linku dimenzovali pre rezačku a tvorí ju 8 m obracač Krone Vendro a 4 rotorový zhrňovač Fella.

 

Celý článok je publikovaný v časopise Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve 11/2023 na stranách 12 – 13.

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Foto: Milan Petrovič

Marián Kukučka

Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve

Na titulnej snímke Ing. Milan Petrovič: „O prácu službárov je čoraz väčší záujem aj z dôvodu vysokých cien techniky.“

 

IMG 0301

 

4

 

IMG 0112

 

IMG 0023

 

11

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov