Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

PD Hôrka nad Váhom v minulosti združovala družstvá v Hôrke, Hrádku a Novej Vsi nad Váhom. Podstatná zmena sa udiala v minulom roku, keď do podniku vstúpila rodina Matejovičovcov, ktorá stojí za spoločnosťou Ematech Radošina.

V podniku sa nám venoval Ing. Peter Matejovič, ktorý spolu so svojou manželkou zakladal Ematech a ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako prezident združenia AGRION. V prvovýrobe ale nie je nováčikom. Krátko pôsobil vo Veľkých Ripňanoch a sedem rokov v Šalgovciach.

Družstvo v Šalgovciach bolo v tom čase progresívnym podnikom. V spolupráci s martinskou ZŤS testovalo traktory a napríklad budovalo aj bioplynovú stanicu. Ako jedno z prvých vo vtedajšom Československu zakúpilo zahraničnú sejačku Amazone. Takto Ing. Matejovič získal prvé skúsenosti s dovozom techniky, ktoré v roku 1993 využil pri rozbehu podnikania.

Poriadok na dvore

Vráťme sa však do PD Hôrka nad Váhom. Podnik síce vykazoval zisk, ale bolo vidieť, že investovanie predchádzajúci manažment ponechal na nového vlastníka.

Po nevyhnutnom uprataní hospodárskeho dvora začali  premýšľať o využití veľkej administratívnej budovy a rozsiahlych dielenských priestorov. Rozhodli sa pre drahší variant a „biely dom“ zrekonštruovať aj ako zázemie pre školenia a firemné prezentácie.

Jedáleň prebudovali na školiacu miestnosť s kompletným zázemím a časť prízemia aj na ubytovanie. Horné poschodie vyhradili pre technických pracovníkov družstva.

Vynovené dielne

PD Hôrka nad Váhom vybudovalo veľké dielenské a garážové priestory koncom 70. rokov. Od tej doby sa na nich podpísal neúprosný zub času. V čase našej návštevy práve komplexne rekonštruovali sociálne zariadenia a šatne pre traktoristov.

Vysoké štandardy v minulosti spĺňali aj dielenské priestory. Podobne ako v iných podnikoch ich súčasťou bola napríklad doteraz zachovaná kováčska dielňa a dva mostové žeriavy.

Nový manažment plánuje oba žeriavy zrevidovať a zrekonštruovať a obe stojiská využívať v zimnom období ako ďalšie pracovisko Ematechu pre posilnenie servisných činností. Ich výbava má spĺňať aj požiadavky pre školenia obslúh strojov a servisných technikov.    

Prvý rok s elektrickým ohradníkom sa osvedčil

Premnožená lesná zver, ktorá sa chodí prikrmovať na ich polia z pomerne hustých lesov, „riadi“ osev. Preto nepestujú  kukuricu ani slnečnicu.

V minulom roku zverou zlikvidovaný 40 ha porast repky dal impulz na vybudovanie prvého elektrického ohradníka, a okamžite sa osvedčil. Na takto oplotenej 27 ha parcele s cukrovou repou pozberali 62 ton buliev, kým na nechránenej len polovicu. Plánujú preto vybudovať elektrické ohradníky na poliach hraničiacich s lesom.

Dúfajú, že investícia v hodnote desiatok tisíc eur bude mať veľmi krátku návratnosť, aj keď je prácna na výstavbu a kontrolu funkčnosti. Snáď pomôže aj pripravovaný nový zákon o poľovníctve, ktorý umožní efektívnejšiu reguláciu premnoženej zvery.     

Investícia do síl

V podniku zavádzajú nový softvér, ktorý im pomôže sledovať náklady na plodinu a parcelu. Väčší profit zabezpečí aj kvalitné skladovanie v podobe nových síl. V rámci úzkej spolupráce s firmou Ematech vybrali silá Bintec.

Predpokladajú, že do žatvy budú silá s kapacitou 2 x 1000 t už vybudované. Technológia ich sušenia je postavená na počítačovo riadenom aktívnom vetraní. Prevádzkovú energetickú náročnosť by preto v budúcnosti mali znížiť fotovoltaické panely.       

 

Časopis Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve si môžete predplatiť tu.

Marián Kukučka

Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve

Celý článok, s množstvom ďalších zaujímavých informácií, nájdete v časopise Moderná mechanizácia v poľnohospodárstve na stranách 14–15.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov