Otázka: Príchod OR a rastúce importy hydinárskych produktov sú hlavnými dôvodmi prečo dlhé roky klesala produkcia jatočnej hydiny a vajec v SR. V roku 2016 (a pri jatočných kurčatách už i skôr) však badať zmenu trendu, pričom produkcia začína znovu rásť. Aké faktory prispeli k tejto priaznivej zmene?
Odpoveď: V produkcii hydinového mäsa na Slovensku nastal výrazný pokles v roku 2000 a ten následne nabral na dynamike po roku 2004. Vtedajším problémom bolo, že sme vstúpili na voľný trh EÚ, kde sme ako producenti a spracovatelia museli splniť určité podmienky. Voľný pohyb tovaru, nástup a následne politika obchodných reťazcov boli ďalšie faktory, ktoré stiahli výrobu nadol a to až na dnešnú úroveň, keď je naša národná sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa len na 54 %. Tiež na Slovensku chýbal a ešte aj dnes stále chýba lokálpatriotizmus spotrebiteľov ako je tomu napr. v Poľsku či Rakúsku. V Rakúsku je lokálpatriotizmus tak silný, že spotrebiteľ pôsobiaci v jednej spolkovej krajine si nekúpi hydinu z inej spolkovej krajiny, aj keď obidve spolkové krajiny sú súčasťou Rakúska. U nás chýbala širšia osveta a propagácia slovenských potravín. Únia hydinárov Slovenska pred 5 rokmi začala aktívne pôsobiť v tejto oblasti. Propagujeme slovenskú hydinu, vysvetľujeme spotrebiteľom, že naša výroba je kontrolovaná, kvalitná, zdravá a bezpečná. Postupne začíname pozorovať, že náš spotrebiteľ sa prikláňa k slovenským potravinám čoraz viac a tento faktor spôsobil to, že domáca výroba hydinového mäsa sa zastabilizovala, resp. sa zastavil jej pokles. Pri vajciach v minulosti poklesla produkcia po tom, čo druhý najväčší producent skončil pred tromi rokmi s prevádzkou. Prevzal to však nový majiteľ a ten postupne začal zvyšovať produkciu, takže dnes sme z pohľadu sebestačnosti pri konzumných slepačích vajciach znovu nad 100 %.
Otázka: Predpokladáte, že trend rastu slovenskej produkcie hydinového mäsa a vajec bude pokračovať?
Odpoveď: To bude závisieť od viacerých faktorov. Určite by tomu pomohlo, ak by pokračovala naďalej podpora propagácie slovenských potravín a to nielen z našej strany, ale aj ďalších zainteresovaných. Treba hovoriť o tom, že slovenská produkcia je kvalitná a že kúpou slovenských výrobkov spotrebiteľ nepomôže len samotnému výrobcovi, ale celému Slovensku. Tiež je dôležité, aby ministerstvo, resp. vláda podporovala celý proces, pričom edukácia spotrebiteľa by mala začať už od škôl. Spoločne s SPPK a MPRV SR sme rozbehli projekt Hovorme o jedle, ktorý funguje už niekoľko rokov, kde sa v rámci jedného týždňa výučby žiakov základných škôl hovorí o slovenských potravinách a ich dôležitosti. Rovnako tak je nízky podiel domácej hydiny v stravovacích zariadeniach, reštauráciách či školách. Aj tu je priestor pre zvýšenie spotreby. Tiež bude potrebné nastaviť podpornú politiku, pretože vyrábať dlhodobo so stratou je neudržateľné.
Celý rozhovor s predsedom Únie hydinárov Slovenska D. Molnárom si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 2/2017 na. S. 20-22.