Nemecký mäsiar vyrába od vlani špecialitu z premnožených medvedíkov čistotných. Dopyt po týchto špeciálnych mäsových výrobkov postupne rastie.
Netradičný spôsob využitia mäsa premnožených medvedíkov čistotných by mohol vyriešiť otázku premnoženia tohto stredne veľkého druhu cicavca pôvodom zo severnej Ameriky Michal Reis, lovec a predajca údenín pôsobiaci v šaško-anhalstkom mestečku Kade (90 km západne od Berlína) začal predávať výrobky z ich mäsa v roku 2023 po tom ako ich predstavil na svetovom poľnohospodárskom a potravinárskom veľtrhu v Berlíne. Podľa jeho slov má mäsa medvedíka jemnú chuť a je príliš mäkké na to, aby z neho vyrobil napr. salámu. Pán Reis je jediným producentom tohto druhu mäsových výrobkov v Nemecku a zrejme aj v Európe. Okrem spomínaných klobás ponúka aj tzv. lunch-meat, jaternice ci sojlanku (hustá a kyslá polievka z kostí). Klobásy z medvedíka čistotného sa zatiaľ nedostali do nemeckých supermarketov, ich producent však verí, že situácia sa zmení ak sa potvrdí predpoklad, že mäso z medvedíka prospieva zdraviu ľudí vďaka svojmu zloženiu a patrí k tzv superpotravinám. O surovinu zrejme nebude mať núdzu, pretože medvedíky čistotné sa rozmnožujú vysokou rýchlosťou.
Podľa www.idnes.cz spracoval M. Dukes
ilustračná nsímka: https://pxhere.com/