BASF Butisan

Basf butisan

Streda 10.augusta 2022, meniny má Vavrinec, zajtra Zuzana

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podporuje aktivity Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy vedúce k odstráneniu rozdielnej kvality potravín, ktoré sa predávajú na jednotnom európskom trhu.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora tak reaguje na výsledky prieskumu o dvojitej kvalite potravín, ktorý 14. februára 2017 na tlačovej besede prezentovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov – konkrétne slovenských a rakúskych spotrebiteľov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné potravinárske firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom a rovnakou značkou, ale v rozdielnej kvalite. Výsledky prieskumu oficiálnou laboratórnou cestou potvrdili, že na slovenský trh sa dovážajú aj niektoré potraviny druhej, horšej kategórie. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora je toho názoru, že takýmto spôsobom dochádza k zavádzaniu slovenského spotrebiteľa.

Podľa SPPK neobstojí ani argument o rozdielnych regionálnych chutiach, na ktoré sa odvolávajú niektorí nadnárodní potravinoví výrobcovia. Pýtame sa, prečo by mali práve Slováci preferovať potraviny napríklad s nižším obsahom mäsovej zložky alebo nápoje s pridanými umelými sladidlami namiesto cukru? Cukor je pritom nenahraditeľným zdrojom glukózy, ktorá je zase jediným zdrojom energie pre činnosť ľudského mozgu.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto znovu apeluje na slovenských spotrebiteľov, aby stále pozorne sledovali zloženie potravín, ktoré nakupujú. Zárukou kvality a zdravotnej bezpečnosti pritom aj naďalej ostávajú potraviny vyrobené v Slovenskej republike z domácich surovín.

Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Predplatné Agromagazínu

Agromagazín je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho Zadarmo.

Viac o predplatnom Agromagazínu

bkt