Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Európska komisia chce regulovať nakladanie s takzvanými „novými šľachtiteľskými technikami“. Úrad to chce doručiť najneskôr do júla.

Európska komisia zjavne vkladá veľké nádeje do revízie právneho rámca pre nové šľachtiteľské techniky. Ukázalo sa to nedávno počas diskusie medzi eurokomisárkou pre zdravie Stellou Kyriakides a poľnohospodárskym výborom Európskeho parlamentu.

Podľa Kyriakides nový súbor pravidiel vyšle farmárom, vedcom a podnikom „veľmi silný signál“, že toto je budúci kurz EÚ. Rastliny získané pomocou nových šľachtiteľských techník by mohli zlepšiť udržateľnosť, hovorí komisár.

Konkrétny návrh zákona v lete

Návrh zákona chce Európska komisia predložiť pred politickou letnou prestávkou. Plánovaný termín sa však stále odsúva. Pôvodne sa hovorilo, že Komisia chcela návrh zverejniť 7. júna. Úrady teraz plánujú, že plány genetického inžinierstva by mali uzrieť svetlo sveta najskôr koncom júna. Na dosiahnutie pokroku v tomto legislatívnom období je to tiež potrebné. Tak ako pri všetkých ostatných iniciatívach EÚ, aj v oblasti genetického inžinierstva dýchajú inštitúciám európske voľby v roku 2024 na „krk“.

Kyriakides má málo starostí

Legislatíva upravujúca úpravu genómu by mala byť podľa Kyriakides založená na troch prvkoch. Okrem zachovania „veľmi vysokých bezpečnostných noriem“ sú to „udržateľnosť prostredníctvom inovácií“ a „posilnenie konkurencieschopnosti poľnohospodárstva“. Kyriakides nemá žiadne obavy z koexistencie s ekologickým poľnohospodárstvom a výrobou bez GMO. Problém bol nastolený a bude zohľadnený v posúdení vplyvu, ktoré sa v súčasnosti vykonáva.

Ministri poľnohospodárstva EÚ tiež na svojom poslednom stretnutí v Bruseli urobili predmet neformálnej výmeny informácií o takzvaných nových šľachtiteľských technikách. O čom konkrétne ministri rokovali, nie je pre neformálny charakter známe.

FDP chce vyvíjať tlak

Poslankyňa Bundestagu Carina Konrad (FDP) privítala, že ministri zaradili túto tému do programu. "Vo vládnej koalícii FDP a Spolkové ministerstvo školstva a výskumu (Bundesministerium für Bildung und Forschung) podporia rizikovo upravenú novelu zákona EÚ o genetickom inžinierstve," komentovala Konrad. Ústredný je „signál Nemecka bez ideológie a ústretový k inováciám“.

Chce to aj predseda Nemeckého zväzu farmárov (Deutschen Bauernverbandes - DBV) Joachim Rukwied. „Bez nových šľachtiteľských techník nebudeme schopní zvládnuť tieto výzvy. Tento nástroj musíme pridať do sady nástrojov na šľachtenie rastlín, aby sme mohli držať krok,“ povedal na výročnom valnom zhromaždení Spolkového zväzu nemeckých šľachtiteľov rastlín (Bundesverbandes Deutscher Pflanzenzüchter). Na to je naliehavo potrebný nový právny rámec.

 

Z topagrar.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV, Nitra

Snímka: Schildmann

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov