Prvá veľmi známa séria odrôd broskýň ´Haven´ pochádzala z USA z Michigan State University.
V období rokov 1924 až 1953 boli uvedené na trh žlto-dužinaté odrody ako ´Halehaven´, ´Kalhaven´, ´Redhaven´, ´Fairhaven´, ´Sunhaven´, ´Richhaven´, ´Glohaven´ a mnohé iné, ktoré našli veľmi dobré uplatnenie u pestovateľov. Odroda ´Redhaven´ vznikla v roku 1940 a od roku 1950 sa stala najviac pestovanou
odrodou na svete a v USA nahradila dovtedy pestovanú neskorú odrodu ´Elberta´. Okrem šľachtenia na Univerzite v Michigane je významné centrum šľachtenia broskýň aj v Modesto v Kalifornii vo firme Zaiger Genetics. Tu z vyšľachtených odrôd vytvárali určité série. Bola to napríklad séria odrôd ´Royal´: ´Royal Majestic´, ´Royal Time´, ´Royal Summer´, ´Royal Lee´,´Royal Pride´, ´Royal Jim´ a ďalšie ako ´Rosalia´, ´Summer Sweet´, ´Brittney Lane´ a iné.
Európske šľachtenie je sústredené najmä vo Francúzsku, Španielsku a Taliansku. V Taliansku šľachtia broskyne na viacerých výskumných pracoviskách a univerzitách a to v Caserte, Boloni a v Ríme na Výskumnom ústave ovocinárskom (ISF Rím) a jeho pracoviskách. V nedávnej minulosti bolo Taliansko vedúcou európskou krajinou v produkcii broskýň, v súčasnosti ho však už v celosvetovom meradle predbehla Čína. Tomu zodpovedalo i príslušné šľachtenie, ktoré obohatilo európsky, ale i svetový sortiment o mnohé odrody broskýň i nektáriniek.
Vo Francúzsku pôsobí i viacero súkromných šľachtiteľov, ktorí však spolupracujú s výskumnými pracoviskami INRA a produkujú vynikajúce odrody broskýň a nektáriniek. Jedným z nich je i súkromný šľachtiteľ R. Monteux - Caille, ktorý od roku 1980 vytvoril viacero zaujímavých broskýň pre podmienky Francúzska a v súčasnosti ich množí viacero škôlkarov. Významná je i jeho spolupráca s výskumnou stanicou INRA Avignon. Hlavným cieľom jeho šľachtiteľského programu je dosiahnuť rezistenciu k múčnatke, kučeravosti broskýň a šarke sliviek. Chce inovovať stavbu korún stromov a venuje sa i vzniku odrôd s plochými plodmi, červenou dužinou, či previsnutými korunami stromov.
Viac informácií nájdete v novom čísle časopisu Sady a Vinice, 4/2017.
Eva Nováková, Sady a Vinice