Kvalitná príprava objemových krmív patrí k základným pilierom pre dosiahnutie ekonomickej rentability v produkcii mlieka.
Obsah sušiny môže byť o niečo vyšší v prípade, že siláž bude uskladnená v balíkoch alebo skladovacích vežiach. Uskladnenie v silážnych vežiach síce nie je na Slovensku rozšírené, no tento spôsob vedie štatisticky k najnižším stratám sušiny siláže spomedzi všetkých alternatív uskladnenia krmiva. Indikátorom optimálneho obsahu sušiny v silážnej kukurici môže byť aj pozícia mliečnej línie na zrne, ktorá by sa mala v čase zberu nachádzať medzi 1/3 až 2/3 vzdialenosti od špičky zrna kukurice. Siláž sa oplatí ošetriť inokulantom, ktorý pomáha znižovať straty sušiny počas procesu fermentácie a následného skladovania ako aj zvyšuje stráviteľnosť siláže dojnicami. Výskumy naznačujú, že každá 1 tona takto ošetrenej siláže skŕmená vysokoprodukčnými dojnicami môže priniesť chovateľovi extra profit vo výške 6 až 7 USD. Ak kukuričná siláž obsahuje menej ako 33 % sušiny, M. Hutjens odporúča zvýšiť tzv. teoretickú dĺžku rezanky na 1,9 až 2,2 cm a súčasne nastaviť kondicionér tak, aby nedochádzalo k prílišnému drveniu nedozretých zŕn. Pri obsahu sušiny 33 až 38 % by mala byť rezanka 1,9 cm dlhá a súčasne zrná kukurice podrvené, resp. narušené. Ak má kukurica počas zberu viac ako 38 % sušiny, rezanku sa odporúča skrátiť na 1,25 cm. Na zistenie skutočnosti, či bolo zrno dostatočne narušené je možné urobiť jednoduchý test. Stačí vložiť vzorku siláže do vedra s vodou, pričom zrná klesnú ku dnu, zatiaľ čo rezanka ostane plávať na vode. Optimálne je, ak je 95 % všetkých zŕn narušených, no nemali by byť úplne rozdrvené. Po ukončení fermentačného procesu sa odporúča zmerať obsah ADF, NDF, lignínu, NDF stráviteľnú in vitro, obsah škrobu a fermentačný profil siláže.
/AGROBIZNIS/