Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Pšenica vstupuje do nového roka pomerne pevne usadená v poklesnom cenovom trende a to zvyšuje šance na to, že v 1.Q. 2023 môžeme vidieť na trhu tvorbu jej ďalších cenových miním.

Nepredpokladáme však, že komodita bude nepretržite ďalej pokračovať vo svojom poklese. Konflikt na Ukrajine stále poskytuje komodite „vojnovú cenovú prirážku“ a keďže jeho riešenie je stále v nedohľadne, táto neistota bude držať ceny pšenice naďalej na vyšších úrovniach.

Treba však poznamenať, že riziko príchodu ekonomickej recesie môže viesť k poklesu dopytu po komodite, čo bude súčasne obmedzovať jej rastový potenciál. Predpokladáme, že Rusko bude ďalej spolupracovať s Ukrajinou v rámci jej exportnej dohody, nakoľko táto dohoda zabezpečuje relatívne bezproblémové exporty i samotnému Rusku.

Keďže Rusko vlani zaknihovalo rekordnú produkciu pšenice vo výške 100 mil. ton, má k dispozícii na export až 44 mil. ton pšenice, ktorú potrebuje vyviezť. Prikláňame sa tak k názoru, že tok pšenice z regiónu Čierneho mora minimálne v 1.Q. 2023 bude prebiehať hladko, čo však môže držať ceny pšenice na burze MATIF pod 300 EUR/t.

Menej pšenice v 2023

Na jar sa začne trh viac orientovať na novú úrodu, ktorá by mohla podľa nášho názoru medziročne klesnúť. Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva avizuje, že výmery pšenice v krajine v novom ročníku poklesli o 30 % a to znamená, že náš východný sused vysoko pravdepodobne zaknihuje produkciu pod 20 mil. ton (odhadujeme ju medzi 15 až 17 mil. ton).

Aj Rusko zrejme nezopakuje svoj vlaňajší rekord. Tunajšie výmery ozimnej pšenice medziročne klesnú o 0,7 mil. ha, pričom prvé odhady hovoria o produkcii 2023 medzi 80 až 87 mil. ton. Čiernomorský región tak medziročne môže vyprodukovať o 20 až 25 mil. ton menej pšenice.

V prípade EÚ by mali výmery mäkkej pšenice medziročne poklesnúť len marginálne o 0,1 mil. ha na 21,7 mil. ha. Myslíme si však, že EÚ ako aj viaceré ďalšie krajiny zožnú budúci rok menšiu úrodu. Dôvodom je fakt, že v roku 2022 extrémne zdraželi ceny hnojív a skomplikovala sa aj ich dostupnosť, čo dáva predpoklady pre ich menšie využitie, čo môže zredukovať hektárové výnosy.

Letná produkcia pšenice vo svete tak v roku 2023 má šance prekvapiť pomerne značným medziročným poklesom, pričom je možné, že sa zosunie k 750 mil. ton. Ak by sa tento scenár potvrdil, ceny pšenice by mohli v druhom polroku znovu začať stúpať. Ich rast však bude obmedzený, keďže je pravdepodobné, že dopyt po komodite bude tlmiť prebiehajúca ekonomická recesia.

Pripomeňme si, že globálna recesia v rokoch 2008/09 stlačila ceny plodín v priebehu pár mesiacov nadol o 60 %. Nemôžeme ju preto podceňovať ani teraz. Keďže ale súčasne očakávame i pokles ponuky pšenice na trhu, rovnako tak pokračujúcu neistotu ohľadom vojny na Ukrajine, ceny pšenice by mohli zvládnuť aj prípadnú recesiu v neutrálnom cenovom móde pri pohyboch v intervale medzi 240 až 330 EUR/t na burze MATIF. Treba však počítať s pokračujúcou zvýšenou volatilitou cien komodity, ktorá sa zrejme príliš nezmierni ani v roku 2023.

Keďže aktuálne je globálny trh s pšenicou dobre zásobený a na trh sa najnovšie dostávajú dodávky pšenice z ďalšej rekordnej úrody Austrálie a bežia i exporty z regiónu Čierneho mora, je potrebné v I.Q. 2023 počítať s alternatívou ďalšieho poklesu ceny pšenice na MATIFe do pásma 260 – 280 EUR/t, kde by sa mohlo vyformovať dočasné cenové dno komodity. Druhý kvartál už môže ceny stimulovať v raste výhľad nižšej produkcie v regióne Čierneho mora, no rizikom poklesu cien ostane ekonomická recesia.

Ak sa táto bude komplikovať, pšenica môže i v II.Q.2023 vykazovať tlaky na pokles a to až k 235 EUR/t. na druhú stranu ale sa napätie vo východnej Európe môže zintenzívniť (EÚ bude na jar potrebovať znovu naplniť zásobníky zemného plynu), čo môže ceny komodít v II.Q.2023 znovu simultánne začať ťahať nahor (a s nimi aj inflačné tlaky). Pšenica sa tak môže znovu veľmi rýchlo vypracovať späť do pásma 300 až 350 EUR/t. Ak sa pritom potvrdí nižšia úroda v roku 2023 vo svete, vyššie ceny komodity môžu pretrvať aj v II. polroku 2023.

Predpokladáme ale, že komodita sa na MATIFe bude väčšiu časť roka obchodovať v pásme medzi 250 až 300 EUR/t. V prípade menej pravdepodobného scenáru hlbokej recesie môžu ceny oscilovať aj v širšom intervale, ktorý sa môže rozšíriť i viac smerom nadol.

 

Celú analýzu vrátane očakávaných cien pšenice v jednotlivých kvartáloch roka 2023 nájdete v ročenke AGROBIZNIS 2023 (s.10), ktorá je súčasťou AGROMAGAZÍNu 01/2023.

David Karkulín, AGROMAGAZÍN

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov