Európska komisia poukazuje na mierne optimistický výhľad pre trhy s mäsom v nasledujúcom roku. Zmeny nie sú príliš veľké, ale idú správnym smerom.
Európska komisia vo svojom jesennom vydaní krátkodobého výhľadu na trh s mäsom v EÚ na nadchádzajúci rok 2025 neočakáva výraznú celkovú zmenu výroby, ale aspoň mierny nárast spotreby v porovnaní s aktuálnym rokom.
Zatiaľ čo vývoz sa odhaduje na -0,4 % , dovoz mäsa sa očakáva o 0,3 % vyšší. Sebestačnosť EÚ zostáva na zníženom percentuálnom podiele 111 %.
O niečo menej hovädzieho mäsa, trochu viac hydiny
Medzi jednotlivými druhmi mäsa však existujú rozdiely:
V prípade hovädzieho mäsa Brusel odhaduje pokles výroby a spotreby o 1,1 %. Obchod (vývoz/dovoz) s tretími krajinami sa má zmeniť len nepatrne. Spotreba na obyvateľa v EÚ sa odhaduje na 9,4 kg (2023: SR 5,8 kg; ŠUSR; pozn. redakcie). EÚ-sebestačnosť zostáva nezmenená na úrovni 107 %.
V odvetví bravčového mäsa Komisia očakáva pokles výroby o 0,22 %. Očakáva sa, že hrubá spotreba sa zvýši minimálne o +0,1 %. Spotreba na obyvateľa sa odhaduje na 30,9 kg (2023: SR 40,6 kg; ŠUSR; pozn. redakcie). Sebestačnosť zostáva na približne 116 %.
EÚ odhaduje, že produkcia hydinového mäsa je o 0,9 % vyššia ako v predchádzajúcom roku. Očakáva sa, že spotreba sa zvýši o +0,8 %. Spotreba na obyvateľa sa zvyšuje na 25,2 kg (2023: SR 22,2 kg; ŠUSR; pozn. redakcie). Čistý vývoz sa zvýši približne o +1 %.
Tento trend však nie je v celej EÚ jednotný. Zatiaľ čo v Španielsku, Francúzsku a Taliansku počty hospodárskych zvierat stále klesajú a v Holandsku sa znižujú s podporou vlády, v Dánsku a Nemecku sa počty hospodárskych zvierat stabilizovali alebo mierne zvýšili.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Beckhove