Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu stagnáciu cien jatočných ošípaných, premenlivý vývoj na cien mliečnych komodít a pokles cien ropy.

Ceny jatočných býkov ako aj jatočných ošípaných na burze ISN v Nemecku v tomto týždni ostávajú bez zmeny. Ceny jatočných kráv pokračujú vo vzostupe nahor.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú na minulotýždňovej hodnote 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dvojici aukcií na burze ISN v Nemecku ostatný týždeň ceny jatočných ošípaných sa rovnako nemenili, keď ostali zafixované na cenovke 2,27 EUR/kg jat. hm. 

Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú rovnaké ako v minulom týždni na 1,78 EUR/kg jat. hm. a bez zmeny na 1,80 EUR/kg ž. hm. sa obchodujú ošípané i v Španielsku na Mercolleide.

V regióne V4 tak pravdepodobne tento týždeň neuvidíme veľké cenové pohyby. Očakávame pokračovanie pohybu slovenských farmárskych cien ošípaných v pásme 2,22 – 2,32 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných ostatný týždeň klesli o 1 eurocent/kg ž. hm. na 1,95 EUR/kg ž. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1913 EUR/t ž. hm., čo znamená, že medzitýždenne posilnili o 23 EUR/t ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA pokračujú vo svojom vzostupe nahor, keď medzitýždenne vzrástli o 2 % na 1,98 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA v sledovanom období pridali 3 %, keď sa dnes obchodujú za 2,33 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočných kráv v Nemecku v aktuálnom týždni pokračujú v postupnom približovaní sa k stagnujúcim cenám jatočných býkov. Jatočné kravy (O3) sa obchodujú za 4,00 EUR/kg jat. hm., čo znamená, že medzitýždenne posilnili o 5 eurocent/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne zostali zastabilizované na cenovke 4,70 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 15. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 5,06 EUR/kg jat. hm. Ceny kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnili o 2 eurocent/kg jat. hm. na 4,11 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 15. týždni 2024 klesli medzitýždenne o 17 eurocent/kg jat. hm. na 4,52 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR stúpli na medzitýždennej báze o 7 eurocent/kg jat. hm. na 3,13 EUR/kg jat. hm. (trieda O3).

Vývoj v Nemecku naznačuje na pokračovanie vzostupu cien jatočných kráv na európskom trhu.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ sa na trhu futures ostatný týždeň menili len minimálne. Európske ceny masla medzitýždenne ostali bez zmeny na dnešných 5825 EUR/t, kým ceny SOM vzrástli o 22 EUR/t na 2372 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 0,5 % na 42,65 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní začínajú zrýchľovať, keď v 15. kalendárnom týždni 2024 boli o 1,1 % vyššie ako v totožný týždeň v porovnaní s rovnakým týždňom roka 2023.

I preto ceny mlieka na nemeckom spotovom trhu ostávajú pod cenovým tlakom. Medzitýždenne poklesli o 0,5 až 2 EUR/100 kg, keď mliekarne medzi sebou ostatný týždeň obchodovali mlieko za ceny medzi 34 - 35 EUR/100 kg. V Holandsku ceny na spotovom trhu medzitýždenne ostali bez zmeny na 37,5 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA určeného na výrobu syrov medzitýždenne poskočili nahor o takmer 8 % na 40,34 USD/100 kg po tom, čo USDA dva mesiace po sebe pomerne citeľne koriguje nadol svoj odhad produkcie mlieka v USA pre rok 2024.

Aktuálny vývoj na európskom trhu futures ako aj spotovom trhu v západnej Európe ďalej naznačuje na vyčerpanie rastového potenciálu cien surového kravského mlieka. Očakávame, že v SR ceny budú tento mesiac kulminovať v okolí 45 EUR/100 kg a následne aj vplyvom poklesu obsahu mliečnych zložiek začnú klesať.

V AGROMAGAZÍNe nateraz ponechávame náš výhľad pre slovenské ceny surového kravského mlieka bez zmeny.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): apríl 2024: 45,90 EUR/100 kg, máj 2024: 45,70 EUR/100 kg, jún 2024: 45,00 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): apríl 2024: 45,25 EUR/100 kg, máj 2024: 44,50 EUR/100 kg, jún 2024: 43,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM   

Ropa Brent má za sebou volatilný týždeň, ktorý napokon skončil medzitýždenným poklesom jej ceny o 3 USD za barel na dnešných 87 USD za barel. Ceny ďalej formuje konflikt medzi Iránom a Izraelom na Blízkom východe. Tie ostatné dni klesli, keď obidve krajiny napriek sporadickým útokom na seba avizovali, že nemajú záujem konflikt eskalovať.

Dnes však ceny ropy znovu mierne rastú po tom, čo investori reagujú na dáta o priemyselnej aktivite v USA za mesiac marec. Tá sa dostala do miernej kontrakcie, čo zvyšuje šance, že FED by mohol skôr začať znižovať úrokové sadzby. To by pomohlo ekonomike, čo zase spätne vytvára podmienky pre rast dopytu po rope a tým aj pre rast jej ceny.

Aktuálne sa zdá, že ceny ropy našli dočasnú rovnováhu v pásme 85 až 90 USD za barel, čo zvyšuje šance pre zotrvanie komodity v tomto intervale aj v aktuálnom týždni. Z pohľadu technickej analýzy však ropa Brent ostáva v dlhodobom rastovom trende a to naďalej značí zvyšené šance pre tvorbu nových cenových maxím tejto komodity (nami avizovaný cenový cieľ ropy na 97 USD za barel ostáva v platnosti).

Lacnejšia ropa sa na európskom trhu podpísala hlavne na znížení cien nafty na burzách. Naproti tomu ceny benzínov si, aj vzhľadom na svoj pokračujúci zákaz exportov z Ruska na globálne trhy, držia svoje cenové úrovne spred týždňa.

Predpokladáme, že ceny nafty v SR do konca tohto týždňa poklesnú o 2 eurocent/l na 1,57 EUR/l, zatiaľ čo ceny benzínu Natural 95 zostanú nezmenené na 1,71 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov