logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

projekty agromagazínu mladí v agrobiznise Komentáre „odborníkov“ na poľnohospodárstvo

brifing-ovcinKomentár: Komentáre „odborníkov“ na poľnohospodárstvo

Ovčiari to zobrali naozaj vážne, keď v piatok 15. mája usporiadali brífing priamo v ovčíne na Liptove.

Akcia zameraná na propagáciu slovenskej kvalitnej jahňaciny (ktorej mimochodom zjeme najmenej zo všetkých druhov mias) bola zorganizovaná v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku, MPRV SR a obchodníkov priamo medzi ovečkami.

Niekoľko spoločných sedení organizátorov dospelo k tomu, že od minulého pondelka je možné zakúpiť jahňacie aj v obchodných reťazcoch. To, že záujem Slovákov o tento druh mäsa je reálny, potvrdzuje aj skutočnosť, že v priebehu jedného dňa sa v jednom nemenovanom obchodnom reťazci predalo 50% z plánovaného týždenného predaja. To naozaj poteší!

Ale stále sa nájdu nevedomci. Ani nie hodinu po brífingu, ktorý bol vysielaný aj online na sociálnych sieťach, sa začali ozývať k danej téme „odborníci“ z radu nás, slovenských spotrebiteľov. Pri čítaní niektorých komentárov som sa zamýšľala (nechcem nikoho uraziť) nad nezmyslami a nulovými vedomosťami Slovákov k danej téme. Vtedy som si pomyslela, že edukácia slovenského spotrebiteľa celkovo k produkcii potravín potrebuje naozaj prvú pomoc. Nejaký úplný reštart. Návrat do školských lavíc 1. stupňa. Dotyčným komentujúcim vadili „nedôstojné priestory“ konania brífingu. K tomu len toľko: V týchto „nedôstojných priestoroch“ pracujú ľudia a starajú sa o to, aby ste mali čo na tanier. Aby, keď pôjdete na Liptov, do Tatier na dovolenku, ste mohli vidieť slovenskú ovcu na lúke. Aby ste si mohli dať bryndzové halušky so slovenskou 100% ovčou bryndzou. A tých aby,.. je v tomto prípade hodne.

Niektorým vadila zas cena mäsa 10 €/kg. Chceli by kúpiť jahňacinu za cenu, akú ponúka chovateľom Taliansko (v živom 1,80 – 2,50 €/kg). Lenže, keď si chceme kúpiť len určitú časť jatočného tela jahňaťa pekne zabalenú, označenú,.... tak to jahňa musí najskôr niekto odviesť na bitúnok. Tam je ho potrebné jatočne realizovať, samozrejme, zaplatiť bitúnok, zaplatiť kafilérii za odvoz „nejedlých“ častí, jahňa je potrebné dostatočne vychladiť v obrovských chladiacich priestoroch (fungujú, len keď sa zaplatí energia), po vychladení je potrebné mäso rozporciovať podľa potrieb NÁS zákazníkov, zabaliť, zavákuovať, vytlačiť a nalepiť etikety (ktoré tiež niečo stoja, ani ten sáčok na balenie nie je zadarmo), uskladniť v chlade a doviesť do mesta, do obchodov, takmer pred naše dvere. Čo viac už môžu pre nás chovatelia oviec urobiť? Už nič. Vychovali pre nás kvalitné bielkoviny a teraz sme na rade my – slovenskí (nie talianski) spotrebitelia. Je na každom z nás, aby sa ROZUMNE zamyslel, či potrebuje opäť najnovší model iphonu alebo si kúpi aspoň kilo slovenskej poctivej a zdravej jahňaciny.

Ing. Martina Gondeková, PhD.

NPPC-VÚŽV Nitra



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

pottinger

kuhn spravocanie pôdy

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov