Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Štúdiom vlastností a konkrétnych nutričných hodnôt, ktoré sa nachádzajú v rôznych literárnych a bibliografických zdrojoch sme zistili, že tieto všeobecne vychádzajú z analýz bieleho karfiolu. Je to aj preto, lebo tento je doposiaľ najviac u nás pestovaný a konzumentom používaný nielen pre zvyklosti, ale aj z celoročného časového pohľadu, pretože to umožňuje situácia, že má skoré a neskoré odrody. Z pestovateľského hľadiska, pre výrobu finálneho produktu je jeho pestovanie náročnejšie, pretože pre dosiahnutie bielej farby si vyžaduje optimálne pôdno-klimatické podmienky spojené s výživou, zavlažovaním, pôsobením slnečného svetla a ochranou voči chorobám a škodcom.

Šľachtiteľský proces smeroval k tomu, aby sa spestrila nutričná hodnota karfiolu, ale aj k situácii, aby sa rastlina prispôsobila pestovateľským podmienkam. Za týmto účelom sa vyšľachtili rôzne, častejšie neskoré, jesenné odrody, znášajúce počas rastu vplyv letných horúčav, kým počas dozrievania im zase vyhovujú nižšie jesenné teploty. V tomto období hlavne pri výdatnejších dažďoch alebo dlhodobom pôsobení rôs je viac vnímavý na tvorbu plesní na ružiciach. Ich tvarohovitá štruktúra a pórovitosť zamedzujú skoršie vysychanie do nich vniknutej vody. Odrody boli zároveň vytvorené na viaceré farebné varianty karfiolov. Práve farba oproti bielemu karfiolu podmieňuje vyšší obsah najmä biologicky účinných látok a menšiu vnímavosť na zmenu farby. Pri zelených karfioloch je vyšší obsah železa, vitamínov B, C, K, kyseliny listovej a niacínu. Tento karfiol podľa morfologických znakov ružice má taktiež dve formy a to, že má klasický tvar polguľovitej ružice alebo je tvaru “romanesco”, ktorá je žltozelenej farby, pyramídovitá, s kužeľovitými ružičkami usporiadanými do špirály. Fialový karfiol, ktorý sa pestuje ako neskorá odroda, je zaujímavý obsahom antokyánov, ktoré zvyšujú antioxidačný účinok vitamínu C a podporujú regeneračné procesy v organizme. Aby si tento karfiol po spracovaní zachoval svoju typickú fialovú farbu, odporúča sa pridávať ho do šalátov surový. Aby ju varením nestratil, tak pri tepelnej úprave musí mať kyslé prostredie. V takomto prípade sa pridávajú prírodné ingrediencie obsahujúce kyselinu octovú, citrónovú alebo vínnu.

Novinka – oranžový karfiol

Do záhradkárskej praxe a na európsky trh prichádza novinka a to oranžový karfiol, odroda Cheddar bohatý na obsah beta karoténu, ktorý si uchováva i po tepelnom spracovaní, pričom zároveň sa u neho prejavuje sladkastá chuť, a preto sa môže konzumovať taktiež surový. Považuje sa za veľmi skoro dozrievajúci karfiol, s vegetačným cyklom 70 – 80 dní od vysadenia priesad, ktoré sa vysádzajú od júna do konca júla. Pri týchto termínoch výsadby sa zber vykonáva od konca augusta do konca októbra. Tieto informácie nájdeme na obaloch osív pochádzajúcich od ich producentov z južnej Európy. Aby sme pre rastlinu minimalizovali vplyv pôsobenia negatívnych činiteľov, vykonali sme modifikácie agrotechniky pestovania uvádzané buď na obaloch osiva alebo v odborných periodikách talianskych pestovateľov, pretože z tejto krajiny sme získali osivo od inštitúcií, s ktorými dlhodobo spolupracujeme ako i vymieňame si pestovateľské skúsenosti.

 

Celú analýzu vrátane skúseností s pestovaním oranžového karfiolu v SR si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 4/2024 na s. 12-13.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Ján Piešťanský

Snímka: autor

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov