Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Trend mliečnych výrobkov sa vyvíjal inak. Zatiaľ čo svetový obchod vykazuje menší rast, tržby v maloobchode s potravinami sú vyššie.

Segmenty jednotlivých mliečnych výrobkov sa v uplynulom roku vyvíjali odlišne. Tu je prehľad:

Konzumné mlieko: Tržby od januára do októbra 2022 v maloobchode s potravinami klesli o 7,0 %; predaj biomlieka v maloobchode s potravinami klesol; dopyt po mlieku z pastvín sa zvyšuje; spotrebiteľské ceny prekročili hranicu 1 eura pre privátnu značku plnotučné mlieko, domáci predaj a export (hlavne do Číny).

Maslo: objem výroby 470 000 t je na úrovni predchádzajúceho roka; objemy dovozu a vývozu sú nižšie ako v roku 2021; maloobchod s potravinami nakúpil o 10,4 % masla menej; ročný priemer blokového masla prvýkrát prekročil 6,50 EUR/kg, ceny baleného masla (250 g blok) sa zvýšil o tretinu.

Syr: rastúci trend bol prerušený; od januára do októbra 2022 sa vyrobilo o 2,04 mil. t (-1,5 %) syra (bez taveného syra) menej; predaj v samoobslužných regáloch v maloobchode s potravinami klesol o 4,8 %; export o 2,9 % na 1,1 miliónov ton, ceny syra dosiahli historické maximum s priemerom 55 % nad úrovňou predchádzajúceho roka.

Sušené odstredené mlieko: Ceny prekročili maximum z roku 2007 v priemere za rok o 1 €/kg; meniaca sa situácia na trhu v dôsledku obmedzenej ponuky na začiatku roka; výroba sa v priebehu roka zvýšila, pretože zásoby mlieka sa obnovili; produkcia pravdepodobne dosiahla objem predchádzajúceho roka s 350 000 t; export klesol o 14 %; v tretích krajinách sú straty 32 %; necelá pätina objemu predchádzajúceho roka smerovala do Číny.

Sušené plnotučné mlieko: Výroba v Nemecku bola v roku 2022 rozšírená; výroba smotany, plnotučného a polotučného sušeného mlieka vzrástla o 13 %; nemecké dodávky do tretích krajín sa viac ako zdvojnásobili (najmä v Ománe); ceny sušeného plnotučného mlieka dosiahli nové historické maximum v priemere za rok.

Prášková srvátka: produkcia je približne rovnaká ako v minulom roku; vývoz bol za posledných desať mesiacov roka stabilný; priemerné ceny dosiahli historický rekord, ale v priebehu roka výrazne kolísali.

Rast globálneho obchodu sa zastavil

Medzinárodný obchod s mliečnymi výrobkami sa v roku 2022 zmenšil – na rozdiel od dlhodobého rastúceho trendu. Objemy sa vyvíjali rôzne v závislosti od skupiny produktov. Zatiaľ čo najväčší exportéri celkovo predali na svetovom trhu viac syrov a masla, objemy spracovaného plnotučného mlieka, odstredeného mlieka a srvátky v prášku klesli.

Čína, najväčší svetový dovozca, doviezla v roku 2022 menej mliečnych výrobkov ako v predchádzajúcom roku, čo prispelo k poklesu svetového obchodu. Znížil sa aj nemecký vývoz mliečnych výrobkov. Pokles bol obzvlášť výrazný v prípade sušeného odstredeného mlieka, masla, kazeinátu, mlieka a smotany. Obmedzený bol aj vývoz syra, ktorý v minulosti vždy rástol.

Viac maloobchodných predajov

Spotrebiteľské správanie sa v roku 2022 vrátilo do normálu. V dôsledku obmedzení súvisiacich s koronou v rokoch 2020 a 2021 sa spotreba potravín presunula viac do maloobchodu s potravinami. Po zrušení opatrení sa stravovanie v priebehu roka presunulo viac do reštaurácií, hotelov a jedální. Zároveň sa v tradičných predajniach potravín nakúpilo menej potravín. Predaj mliečnych výrobkov v maloobchode s potravinami klesol vo všetkých segmentoch.

K poklesu zrejme prispela aj vysoká inflácia a klesajúca kúpna sila. V dôsledku prudkého nárastu cien, najmä od polovice roka, však výdavky spotrebiteľov na produkty výrazne vzrástli. Maloobchodný predaj mliečnych výrobkov sa napriek klesajúcim objemom výrazne zvýšil.

 

Z topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Reimink

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov