Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Na počiatku bola návšteva, ktorá ponúkla rodinnej firme Keľovcov ďalšiu návštevu. Manželka a dcéra jedného z nich sa vybrali do 5 830 km vzdialeného Dubaja, kde úspešne reprezentovali nielen rodinnú firmu, ale aj Slovensko. Hlavným hrdinom tohto príbehu bol Klenovecký syrec. My sme sa o pozadí tejto návštevy a plánoch rodinnej firmy Keľovcov porozprávali s jedným z trojice jej konateľov MVDr. Patrikom Keľom.

Aj náš úmysel napísať článok o účasti Keľovcov na výstave EXPO v Dubaji mal svoj začiatok. Tým bolo prezentačné video Klenoveckého syrca, ktoré nám poslal Patrik Keľo a prostredníctvom ktorého sme sa dozvedeli o ich účasti na tejto výstave. Akonáhle bude k dispozícii jeho slovenská verzia, zverejníme ho na našom portáli www.agrobiznis.sk.

Fénix vstal z popola po viac ako 40 rokoch

Poďme však späť k predmetu nášho článku: Klenovecký syrec je jedným z produktov, ktoré vyrába Syráreň pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach z mlieka oviec plemena lacaune patriacich firme KEĽO A SYNOVIA, s.r.o. Tento jedinečný mliečny produkt pochádza z 20 km vzdialeného Klenovca, kde však jeho výroba zanikla ešte začiatkom 70. rokov 20. storočia po tom, ako sa tu naplno udomácnila družstevná veľkovýroba. Pokusov o obnovu jeho výroby bolo niekoľko (v 80. i 90. rokoch 20. storočia, ale aj neskôr), väčšina z nich však zlyhala a tak k obnove jeho zašlej slávy prispeli až Keľovci takmer 200 rokov po tom, ako uzrela svetlo sveta jeho pôvodná receptúra. Tú majú zrejme na svedomí Gorali, ktorí sa do tejto oblasti presídlili z oblasti Ždiaru v priebehu 17.-18.storočia. Goralský vplyv je badateľný aj na niektorých prvkoch výšiviek klenoveckého kroja. Viac podrobností o výrobe Klenoveckého syrca nájdete v samostatnom textovom rámčeku.

Príprava na EXPO začala procesom certifikácie CHZO,

Konkrétne išlo o certifikáciu Klenoveckého syrca vyrábaného vo veľkoteriakovskej syrárni ako produktu s chráneným zemepisným označením. Certifikácia je osvedčením, že výroba Klenoveckého syrca v Syrárni pod Maginhradom dodržiava predpísanú pôvodnú receptúru a výrobok má predpísané akostné parametre. Tu sa opäť dostávame k už spomínanej návšteve. Tým tajomným návštevníkom bol predseda Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Mgr. Matúš Medvec, MBA. Na jeseň 2021 podnikal okružnú cestu po Slovensku s cieľom zmapovať potravinárske i nepotravinárske produkty s chráneným regionálnym označením. Tie totiž chceli prezentovať v slovenskej expozícii na pripravovanej výstave EXPO v Dubaji. Súčasťou konverzácie bolo aj odporúčanie, aby výrobca Klenoveckého syrca požiadal certifikačnú autoritu o udelenie certifikátu CHZO a tiež, aby jeho obal dostal nový grafický rozmer. Na etiketu sa tak dostalo aj logo firmy Keľo a synovia.

Keď sme spomenuli meno iniciátora myšlienky prezentácie na prestížnej svetovej výstave, nesmieme zabudnúť na človeka, ktorý stojí za záchranou Klenoveckého syrca za to, že Klenoveckému syrcu bol udelený štatút CZO a v neposlednom rade za spomínaným oživením výroby Klenoveckého syrca v roku 2020 v Syrárni pod Maginhradom. Nie je ním nikto iný ako najznámejší slovenský odborník na výrobu syrov Ing. Karol Herian, CSc. Jeho podiel na reštarte výroby tohto produktu je významný aj preto, že informácie, ktoré sa dochovali o technologickom postupe pri výrobe mali len všeobecný charakter. Patrik Keľo spomenul pri tejto príležitosti aj klenovských lokálpatriotov - manželov Zvarovcov. V procese obnovy výroby Klenoveckého syrca museli zamestnanci veľkoteriakovskej syrárne podstúpiť niekoľkomesačný proces „dolaďovania“ aj na základe historických záznamov, ktoré urobili prvorepublikoví odborníci a publikovali ich v časopise Syrárstvo v roku 1924. V roku 1936 sa dostala zmienka o Klenoveckom syrci aj do knihy Chemie mléka a mléčných výrobků.

 

Marián Dukes, Slovenský CHOV

Článok je bol publikovaný v májovom vydaní Slovenského CHOVu na s.29 a jeho pokračovanie vyšlo v júnovom vydaní.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Snímky: archív firmy KEĽO A SYNOVIA a Úradu priemyselného vlastníctva SR

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov