SK_LG_banner2_AGROBIZNIS-1000x150

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

dojne_ovceSpotreba jahňaciny pokrivkáva. Produkcia ovčieho mlieka je najvyššia od vstupu do EÚ

Mgr. Vladimír Machalík

Oslavy ovčiarstva, podujatie „Ovenálie“ vo Východnej prinášajú nielen propagáciu chovu oviec,

či ukážky tohto remesla a aktivít s ním spojených. Otvárajú aj otázku, aký je postoj Slovákov k výrobkom, ktoré chov oviec prináša. Práve jahňacina bola totiž v minulosti najviac konzumovaným mäsom v krajine.

„Slovensko má obrovský potenciál pre chov oviec. Aktuálne sa u nás chová cez 340 000 oviec. Ich chov neznamená len bryndzu, žinčicu, či jahňacinu, ale má mnoho vedľajších prínosov. Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny, obohacovanie pôdy, či zlepšenie ekosystémov,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS). Najviac oviec, cez 105 000 sa chová v Banskobystrickom kraji. Nasledujú s 84 500 jedincami Žilinský a so 70 000 Prešovský kraj. Najmenej oviec, niečo nad 2 500 sa chová v Trnavskom kraji. Spomedzi okresov je najviac, takmer 25 000 oviec v Rimavsko-sobotskom okrese.

Ovčiarstvo na Slovensku zápasí s rôznymi problémami. Nízka cena mäsa, nízka spotreba ovčieho mäsa (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa), dovoz ovčieho mlieka zo zahraničia, či nezáujem o prácu v tomto odvetví. Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Mnohé nutričné hodnoty má jahňacina oveľa vyššie, ako iné druhy mias.

Slováci spotrebujú na obyvateľa 0,6 kg bryndze ročne. Na výrobu takéhoto množstva je potrebných približne 2,3 litrov ovčieho mlieka. Cez 340 000 oviec chovaných na Slovensku, dokáže ročne vyprodukovať približne 12 000 ton ovčieho mlieka. V roku 2018 dosiahla produkcia ovčieho mlieka na Slovensku 13 524 ton, čo je vôbec najvyššia úroveň od vstupu do EÚ. Ročná výroba bryndze na Slovensku predstavuje takmer 4 000 ton.

„Už jeden gram bryndze obsahuje viac ako miliardu živých probiotických kultúr viac ako dvadsiatich druhov baktérií mliečneho kvasenia. Tieto mimoriadne vlastnosti slovenskej bryndze sú spôsobené najmä botanickou pestrosťou našich pasienkov, ktoré sú podľa výskumov pestrejšie ako napríklad alpské pasienky. Ovce sa chovajú vonku, je to tak z pohľadu zákazníka obrovský benefit, či už z hľadiska mlieka alebo mäsa,“ vysvetlila Gabriela Matečná. Agrorezort v tomto roku podporí chov oviec prostredníctvom tzv. Zelenej nafty.

Mgr. Vladimír Machalík

Riaditeľ odboru komunikácie a marketingu | Hovorca | Kancelária ministra

MPRV SR

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-lemken-rubin10

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov

SK_Export-L-Bok200az300x800px

SK_Export-P-Bok200az300x800px