vub_092018

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

osipaneOšípané s vysokým obsahom Omega - 3 mastných kyselín

/AGROBIZNIS/

Pre človeka je tuk nevyhnutnou zložkou potravy. Podstatné však je, aký typ tuku človek prijíma.

Tuk je tvorený z nasýtených a nenasýtených mastných kyselín, pričom príručky zdravej výživy odporúčajú, aby pomer zastúpenia nasýtených MK k nenasýteným MK v jedálničku dosahoval 1:2 a viac, a optimálne, aby kalórie z nasýtených MK tvorili maximálne 10 % celkového denného kalorického príjmu. No aj v rámci nenasýtených mastných kyselín sa vedecká obec do značnej miery (no nie jednoznačne) zhoduje v tom, že nie každá mastná kyselina je rovnako zdravá. Predpokladá sa, že kým nononenasýtené mastné kyseliny (hlavne omega-3 MK) pôsobia priaznivo na zdravie človeka, efekt polynenasýtených MK (omega-6 MK) je sporný. To znamená, že pomer zastúpenia omega-6 ku omega-3 mastným kyselinám v tukoch taktiež zohráva významnú úlohu v rámci rizikovosti výskytu srdcovocievnych ochorení. Čím je tento pomer vyšší v podobe širšieho zastúpenia omega-6 MK, riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení stúpa. Vedci totiž prišli na to, že po každom skonzumovanom jedle dochádza v tele k zápalovej reakcii, pričom pomer Omega-6/Omega-3 MK je dôležitým faktorom rozsahu tejto zápalovej odozvy. Odporúča sa pritom zvyšovať konzumáciu potravín s bohatým zastúpením omega-3 MK, ktoré by mali vyššie spomínané riziko zápalu znižovať. Dnešný pomer prijímaných omega-6 ku omega-3 MK sa hýbe až na 16:1 (v roku 1960 to bolo len 4:1). Summa summarum v rámci stravy sa odporúča uprednostňovať nenasýtené mastné kyseliny pred nasýtenými a súčasne v rámci nenasýtených MK preferovať omega-3 MK pred omega-6 MK.

Či sa týka mäsa, z pohľadu zastúpenia pomeru nasýtených a nenasýtených MK, najzdravšie je mäso z hydiny. Svetová populácia však najčastejšie konzumuje bravčovinu, kde sa spomínaný pomer obidvoch základných skupín MK už vymyká odporúčaniam zdravého jedálnička. Aj preto sa vedci čoraz častejšie zameriavajú na optimalizáciu pomeru obidvoch typov MK v prospech nárastu zastúpenia nenasýtených (a v rámci nich vyššieho zastúpenia omega–3) mastných kyselín.

Omega-3 bravčovina je už pritom i komerčne dostupná. Fínska firma HKScan, ktorá je lídrom v produkcii mäsa v severských krajinách EÚ, po viac ako 5-ročných testoch už dávnejšie uviedla na globálny trh bravčovinu pod vlastnou značkou Flodins. Bravčové mäso ošípaných chovaných špeciálnou diétou obsahuje až 4–násobne vyšší obsah omega-3 mastných kyselín a súčasne nižší obsah nasýtených mastných kyselín. Ošípané sa chovajú na vybraných fínskych a švédskych farmách, pričom špecifické vlastnosti tuku mäsa a slaniny získavajú vďaka skrmovaniu krmiva vyrobeného z obilnín a repky v miestnych podmienkach. Kŕmna dávka je ďalej obohatená miestne strukoviny, predovšetkým o hrach. Výsledkom je, že pomer zastúpenia nasýtených a nenasýtených mastných kyselín je vo Flodins bravčovine výrazne priaznivejší ako v tradičnom bravčovom mäse. Flodins bravčovina totiž obsahuje v priemere 32 % nasýtených tukov v porovnaní s 38 % v tradičnej bravčovine. Inými slovami, aj keď celkové zastúpenie tuku v porovnávanom bravčovom mäse sa výraznejšie nemení, no mení sa kvalita tuku. Flodins bravčovina súčasne obsahuje viac omega-3 MK (4,5 % zastúpených MK) oproti tradičnej bravčovine (1,1 %) a tiež viac omega-6 MK (Flodins 16,5 %, tradičná bravčovina 9,9 %). V každom prípade nižší obsah nasýtených tukov robí z Flodins bravčoviny zdravší produkt, pričom z pohľadu zloženia tukov sa mäso takto chovaných ošípaných podobá hydinovému mäsu. Zlepšené kvalitatívne vlastnosti tukov bravčoviny súčasne vedú aj k priaznivej zmene senzorických vlastností mäsa. Výsledkom je mäkšia štruktúra a jemnejšia, ako aj výraznejšia chuť mäsa. Aj preto je oň veľký záujem v zahraničí, a to i mimo krajín EÚ. Produkt si pritom postupne dláždi cestu nielen do svetoznámych reštaurácií, ale aj do vybraných obchodov. Možno aj toto je námet, ako speňažovať aspoň časť slovenských ošípaných za vyššie farmárske ceny.

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

ucb_300x300

banner-lemken-rubin10

banner-pottinger

 

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

chov pole mechanizacia

sady vinoteka agromagazin