banner-fliegl2

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

 

vub_092018

kukuricaAktuálne horúčavy a ich dopad na hospodárske zvieratá a plodiny

Eva Sadovská

Počasie vie poriadne prekvapiť a potrápiť nielen nás ľudí. Vedia o to svoje aj poľnohospodári.

Tento rok sa „agrojar“ posunula o dva týždne, obdobie sucha prišlo v najnevhodnejšom možnom čase a navyše bolo nasledované škodlivými prívalovými dažďami. No a momentálne na Slovensku prežívame extrémne horúčavy. Takmer na celom Slovensku teplomer už niekoľko dní ukazuje, a podľa predpovedí aj niekoľko dní ukazovať ešte bude, teplotu nad 30 stupňov Celzia. Súčasné horúčavy majú dopad aj na poľnohospodárske plodiny či chov hospodárskych zvierat.

Plodiny, ovocie a zelenina:

V tomto období majú vysoké teploty vplyv najmä na cukrovú repu, kukuricu a sóju. V prípade cukrovej repy sa jedná o riziko zavädnutia listov a zníženie cukornatosti. Úroda cukrovej repy tak môže byť nižšia až 15 – 30 %. V prípade kukurice zase hrozí zníženie hmotnosti zrna a úroda môže byť nižšia o 10 – 30 %. V prípade sóje môže dôjsť vplyvom vysokých teplôt k zavädnutiu listov, zníženiu počtu a hmotnosti semien v strukoch, no a úroda môže byť v konečnom dôsledku nižšia o 15 - 40 %.

V prípade ovocia a zeleniny je tomu trochu inak. Ovocné stromy pestované vo veľkom sú väčšinou pod závlahou. Väčšina plodov je už dávno nasadených, nepredpokladá sa zásadné zníženie úrod. V prípade zeleniny platí to isté, väčšina druhov je pod závlahou, resp. v skleníkoch. Extrémne teploty ale môžu spôsobiť urýchlené zavädnutie v priebehu jedného dňa. Ochranou je čiastočne zatienenie a dostatok závlahovej vody a to vo večerných hodinách, prípadne v skorých ranných hodinách.

Hospodárske zvieratá:

Pre dojnice je kritickou teplotou vo všeobecnosti 24 – 27 stupňov Celzia. Nad touto hranicou sa znižuje príjem krmiva, mliečna produkcia, ale aj reprodukčné schopnosti dojníc.

Zníženie dojivosti počas letných horúčav môže mať veľký ekonomický dopad.  Produkcia mlieka môže byť totiž nižšia až o 10 - 20 %.

V  chove  vysoko  úžitkových  dojníc  je  horná kritická  teplota, napríklad  pre  Holštajnské plemeno,  už  21  stupňov Celzia.  Organizmus  reaguje  znížením  spotreby  krmiva, čo vedie k nižšej dojivosti.

Tepelný  stres  spôsobuje  aj  zhoršenie  reprodukcie  hovädzieho  dobytka.

Pri  vysokých  teplotách  je  potrebné  otvoriť všetky okná a hrebeňovú štrbinu. Pri dlhšom pôsobení vysokých teplôt to ale nemusí stačiť. Pokiaľ   dôjde   k   vyrovnaniu   vonkajších   a   vnútorných   teplôt,   prestáva   byť   systém   prirodzeného vetrania účinný. Potom sa musia použiť ďalšie spôsoby vetrania, najmä nútená ventilácia. Ďalšie a najúčinnejšie metódy ochrany proti vysokým teplotám sú založené na evaporácii (odparovaní). Evaporačné ochladzovanie rozdeľujeme na ochladzovanie vzduchu (ľahká hmla – je rozptýlená vo vzduchu) a na priame ochladzovanie tela zvierat (ťažká hmla).

Samozrejmosťou musí byť optimálne napájanie zvierat a to najlepšie vodou s teplotou do 10 stupňov Celzia.

Pre ošípané sa za kritické teploty považujú teploty 26 stupňov Celzia a vyššie. So zvyšovaním teploty ošípané postupne znižujú príjem krmiva a následne aj rýchlosť rastu. Takisto ako aj v chove dojníc aj v chove ošípaných je potrebné zabezpečiť vetranie a ochladzovanie zvierat.

Eva Sadovská, analytička Slovenského farmárskeho, družstva

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

euralis_repka_2018

banner-lemken-0518

banner-pottinger

 

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

chov pole mechanizacia

sady vinoteka agromagazin