vub_092018

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

syrObchodná dohoda ohrozuje vývoz syrov z USA

Zo zdrojov capitalpress preložil a upravil: Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Obchodná dohoda medzi EÚ a Japonskom vytvorí tlak na vývoz syrov zo spojených štátov amerických

do Japonska, nepriamo bude ohrozený aj americký sektor hovädzieho mäsa.

 

Hoci nedávno podpísaná dohoda bude mať na export z amerických fariem zmiešaný dopad, experti potvrdzujú nepriaznivý trend. Syry z Európy sú na japonskom trhu príkladom produktu, ktorý zvyšuje svoj podiel na úkor konkurencie z Ameriky. Samotná bilaterálna dohoda predstavuje ďalší z radov dostupných mechanizmov, ktoré jednotlivé krajiny využívajú na rozvoj obchodných vzťahov. Obchodný riaditeľ americkej asociácie chovateľov mäsového dobytka (NCBA) Kent Bacus v tejto súvislosti skonštatoval, že ak majú ich priami konkurenti nižšie colné sadzby, tak nemožno hovoriť o rovnakých trhových podmienkach pre všetkých. Tarify na syry z Európy (čedar, parmezán, gouda) budú v priebehu 15 rokov postupne eliminované. Súbežne budú zvýšené, prípadne aj zrušené limity pre ďalšie druhy syrov ako mozzarella a feta. Ak reakcia amerického sektora neprebehne rýchlo, tak európska produkcia bude, podľa Jaimeho Castaneda z americkej mliečnej exportnej rady (USDEC), hrať v Japonsku prím. Hodnota amerických vývozov mliekarenských produktov vrcholila v roku 2014 na hodnote 400 mil. dolárov, no výkon v uplynulom roku predstavoval už iba 200 mil. dolárov. Pre amerických výrobcov bude mimoriadne ťažké uspieť na japonskom trhu, ak budú na niektorých syroch uplatňované až 40 % sadzby, zatiaľ čo pre Európanov bude platiť postupné znižovanie sadzieb. Dopady na vývozy hovädzieho mäsa z USA do Japonska - ktoré sa v posledných rokoch pohybovali medzi 1 miliardu dolárov a 1,5 miliardami dolárov - budú síce nepriame, no dôležité. Podľa dohody medzi Japonskom a Európou sa sadzby na európske hovädzie mäso znížia z úrovne 38,5 % na hodnotu 9 % počas obdobia 15 rokov, tarify na európske bravčové mäso budú drasticky znížené už v priebehu 10 rokov. Európa nie je podľa Kenta Bacusa (NCBA) schopná vyvážať výrazne väčšie množstvá hovädzieho mäsa do Japonska, ale jej vývoz bravčového mäsa je skutočnou hrozbou pre amerických konkurentov. To je potenciálne zlá správa aj pre amerických výrobcov hovädzieho mäsa, pretože lacnejšie európske bravčové mäso pravdepodobne zvýši spotrebu tohto mäsa v Japonsku. Ak sa do Japonska dostane menej amerického bravčového mäsa, zvýši sa aj zásoby bravčového mäsa v USA, čo znižuje domáce ceny bravčového na úkor hovädzieho mäsa, povedal. "Spotrebitelia po celom svete sa reagujú na cenu," povedal Bacus (USDEC). Z pohľadu USA je tiež frustrujúce vidieť ústup z ambície vstupu do trans-tichomorského partnerstva (TTP) - veľkej obchodnej dohody. Napríklad zníženie ciel na hovädzie mäso z 38,5 % na 9 % bolo pôvodne hlavnou agendou amerických výrobcov počas rokovaní. "Všetko, o čom sme bojovali v TPP, sa teraz dostáva našim konkurentom," dodal Bacus (NCBA).

Zo zdrojov capitalpress preložil a upravil:

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

ucb_300x300

banner-lemken-rubin10

banner-pottinger

 

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

chov pole mechanizacia

sady vinoteka agromagazin