Basf capalorevy

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Piatok 29.marca 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Podľa SPPK môže mať prvotné uvalenie sankcií vážne dôsledky na poľnohospodársko potravinársky komplex i ďalšie ekonomické odvetvia.

 Ako sa vyjadril hovorca SPPK Stanislav Nemec, v tejto chvíli sa ťažko predikuje ďalší vývoj vzťahov medzi EÚ a Ruskom, ale už teraz je zrejmé, že ďalšia eskalácia napätia by negatívne poznačila európsku ekonomiku. Pokiaľ ide o export agropotravinárskych komodít, Ruská federácia nie je našim kľúčovým partnerom  až 96,6 % vývozov sa totiž realizuje v rámci členských krajín EÚ. Podľa údajov SPPK Slovensko minulý rok exportovalo poľnohospodárske a potravinárske výrobky v celkovom objeme 3,262 mld. eur  na Ruskú federáciu však z tohto "balíka" pripadlo menej ako jedno percento, len 31,142 mil. eur. Zhruba štvrtinu vlaňajšieho agropotravinárskeho exportu do Ruska tvorila škrobárenská produkcia, významnejší bol tiež vývoz mliečnych a mäsových výrobkov, plemenných čistokrvných zvierat, vajec, sladu, rôznych potravinárskych prípravkov, čokolády a cukroviniek. Slovenských podnikateľov v poľnohospodárstve a potravinárstve môžu postihnúť najmä druhotné dopady ruského embarga. Keďže Únia stratila týmto opatrením odbyt tovaru v hodnote zhruba 11 miliárd eur, nebude jednoduché nájsť nové, náhradné odbytiská, prípadne iné riešenia, ktoré nepocítia výrobcovia negatívne na svojej ekonomike. Nemalá časť týchto výrobkov môže zostať v Európe, čo vyvolá pretlak ponuky vo vnútri EÚ a následný pokles nákupných cien. Naši výrobcovia nie sú kapitálovo a ekonomicky takí silní, ako ich západoeurópska konkurencia, preto každý takýto výkyv znášajú ťažšie. Za určitých okolností to môže znamenať aj ich bezprostredné existenčné ohrozenie. O to dôležitejšie bude dôsledne strážiť dovozy nielen z hľadiska množstva, ale aj cien, pretože reálne hrozí, že potravinársky tovar sa k nám bude importovať za dumpingové ceny.
Vážna je situácia v ovocinárstve, kde sa nákupné ceny jabĺk prepadli o 40% okamžite po uvalení ruského embarga. „Situácia je o to komplikovanejšia, že v skladových zásobách sa ešte nachádza určité množstvo vlaňajšej ovocinárskej produkcie a Európa v tomto roku očakáva o 8-10 % vyššiu produkciu jabĺk, čo dopad ruského embarga ešte zintenzívni. Únia musí hľadať nové odbytiská a nie je vôbec jasné, do akej miery bude úspešná. Pre sektor ovocia a zeleniny už prijala určité opatrenia vo forme príspevkov na predčasný zber úrody, jej kompostovanie, prípadne rozdanie zadarmo na charitatívne účely, do škôl, nemocníc a podobne. Výška takto "zlikvidovanej" produkcie však napríklad v prípade jabĺk predstavuje asi 17 centov na kilogram, čo nestačí pestovateľom ani na pokrytie nákladov." Vracia sa aj k "záchranným" návrhom, s ktorými prišli slovenskí ovocinári. Základným opatrením by malo byť posilnenie regionálneho predaja, vďaka ktorému by sa domáce ovocie dostalo do všetkých sídiel a obchodných prevádzok. Ruka v ruke s ním by sa mohlo prijať aj zníženie DPH na ovocie predávané priamo poľnohospodármi, čo by v očiach spotrebiteľov zvýšilo jeho atraktívnosť. Rovnako by sa na to isté obdobie mal pozastaviť dovoz zo zahraničia a upraviť program školského ovocia tak, aby sa v ešte väčšom rozsahu dostávalo k žiakom. A keby ani to nestačilo, mohli by sa v krajnom prípade prijať mimoriadne opatrenia na väčší objem výroby ovocných destilátov. Pokiaľ však majú byť tieto opatrenia účinné, mali by byť prijaté rýchlo. Ich vplyv bude o to nižší, čím neskôr sa začnú realizovať.

Spracovala Eva Nováková, Sady a Vinice

Časopis Sady a vinice si môžete objednať na sady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov