logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

jahnacina-komentar-22-05-20Komentár: Čo výskumníka najviac poteší?

Odpoveď (pokiaľ ide o zootechnický výskum) znie: Ak sa aj vďaka poznatkom vedy získaný zdravý živočíšny produkt dostane na tanier domácich spotrebiteľov.

Šľachteniu oviec a výskumu kvality jahňacieho mäsa sa na našom pracovisku – NPPC – Výskumnom ústave živočíšnej výroby Nitra dlhodobo venujeme. Jedným z najvýznamnejších výsledkov nášho výskumu, pri ktorom sme spolupracovali aj s ďalšími partnermi, bolo vyšľachtenie nového plemena slovenská dojná ovca. Veľa pozornosti sme venovali aj výskumu kvality jahňacieho mäsa. Výskumný tím, vedený profesorom Margetínom, získal významné poznatky v rámci riešenia projektu APVV. Zistili vysoký obsah pre ľudský organizmus žiaducich omega 3 mastných kyselín a konštatujú, že jahňacie mäso je najbohatším zdrojom CLA – konjugovanej kyseliny linolovej. (http://www.agrobiznis.sk/component/content/article/1-uvod/5263-desatoro-preo-konzumova-jahacie-maeso).

Začiatkom marca nastala v spoločnosti panika. Okrem strachu pred ochorením korona vírusom sme tŕpli, či sa k nám kvôli uzavretiu hraníc dostanú kamióny s potravinami. Okamžite sme sa na VÚŽV Nitra začali venovať modelovaniu možností, ako zabezpečiť dostatok mäsa z domácich zdrojov, ak by pandémia trvala dlho a došlo by k zastaveniu importov na Slovensko. Už 19. marca sme publikovali prvé výsledky našich prepočtov venovaných tomu, ako rýchlo zvýšiť domácu produkciu mäsa. Prvý návrh sa týkal práve mäsa jahňacieho (http://www.agrobiznis.sk/component/content/article/1-uvod/5231-ako-rychlo-zvyi-ponuku-domaceho-maesa). Variantne (odchov do rôzneho veku) uvažuje o tom, o koľko by bolo možné navýšiť produkciu kvalitnej jahňaciny, ak by naše jahňatá neboli pred Veľkou nocou predané do zahraničia.

Nezávisle od našej iniciatívy už ďalší deň (20. marca) zorganizoval Zväz chovateľov oviec a kôz tlačovú konferenciu, venovanú tejto téme (https://zchok.sk/jahnacina-moze-zohrat-vyznamnu-ulohu-pri-zvladnuti-pandemie-koronavirusu/). Následne sme telefonicky rokovali o našich návrhoch s riaditeľom zväzu Slavomírom Reľovským a potešili sme sa zo zhody našich názorov na riešenie možností ponuky kvalitnej jahňaciny slovenským spotrebiteľom. Potom už veci získali rýchly spád. Začali rokovaním medzi zväzom chovateľov a novým vedením rezortného ministerstva. Do hľadania možností, ako dostať kvalitnú jahňacinu k nášmu spotrebiteľovi boli zapojené aj ďalšie inštitúcie, spracovatelia a obchod.

Necelé dva mesiace po zverejnení našej prvej štúdie, 15. mája, sa konal brífing pána ministra Mičovského a ďalších zainteresovaných k tejto téme. Video Mariana Dukesa nájdete tu: (http://www.agrobiznis.sk/component/content/article/1-uvod/5350-tlaovy-brifing-o-s-jahacinou-na-slovensku-) a komentár Martiny Gondekovej tu: http://www.agrobiznis.sk/component/content/article/1-uvod/5347-komentare-odbornikov-na-ponohospodarstvo. Na brífingu bolo s potešením konštatované, že jeden z obchodných reťazcov už ponúka slovenskú jahňacinu (a je po nej dopyt) a plánujú sa pridať i ďalšie. Verme, že slovenský spotrebiteľ bude po dietetickom jahňacom mäse čoraz viac siahať. Zo Slovenska sa vyvážajú i temer všetky teľatá. Aj tu je potrebné nájsť riešenia, aby i toto kvalitné mäso mohlo byť súčasťou nášho jedálnička.

Ján Huba



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov