logo

Meniny

pocasie16

                   3 dni  10 dní

jahnataDesatoro prečo konzumovať jahňacie mäso

Vyššou konzumáciou pomôžeme nielen svojmu zdraviu, ale aj našim chovateľom oviec.

Na stránke www.zchok.sk nájdete celý rad producentov, u ktorých si môžete objednať jatočné jahňatá resp. iné ovčie špeciality. Chovateľom oviec by veľmi pomohlo, keby sa u domáceho obyvateľstva zvýšil záujem o jahňacie mäso a iné ovčie špeciality. Jedným dychom treba pritom dodať, že chovateľmi ponúkaná jahňacina je mimoriadne kvalitný produkt vhodný pre všetky kategórie konzumentov, najmä pre diabetikov, rekonvalescentov, deti, ale aj staršiu generáciu.
Zvýšený záujem o  ovčie a jahňacie mäso by mal byť samozrejmosťou, keďže toto mäso predstavuje vysokokvalitný, koncentrovaný a ľahko stráviteľný zdroj mnohých navzájom dobre vyvážených živín. Má vysoký obsah bielkovín, vitamínov a esenciálnych minerálov. Ovčie mäso má vysokú dietetickú hodnotu. Vyznačuje sa najmä špecifickou vôňou a chuťou, ľahkou stráviteľnosťou, vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín a priaznivým zložením nenasýtených mastných kyselín.
Zdraviu prospešné účinky konzumácie jahňacieho mäsa (J.M.) možno zhrnúť do 10 nasledujúcich bodov (desatoro prečo konzumovať jahňacie mäso):
1. J.M je významným zdrojom vysokokvalitných bielkovín (tzv. kompletných bielkovín). Obsahuje na rozdiel od rastlinných bielkovín všetky aminokyseliny.
2. J.M je neuveriteľne bohaté na živiny. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, a to konkrétne:
 • Veľké množstvo „zdravých“ tukov (omega 3 mastné kyseliny -MK a kyselinu olejovú).
 • Vysoké koncentrácie prístupných a vysoko stráviteľných bielkovín.
 • Významné množstvo vitamínov a minerálov, najmä vitamínov skupiny B a zinku. Tak napríklad konzumácia 100 g vareného jahňacieho stehna pokrýva na 38%  potrebu vitamínu B12, na 27% potrebu vitamínu B3, na 11% potrebu vitamínu B2, na 51 % dennú potrebu zinku, 44% dennú potrebu selénu, na 12% potrebu železa.
3. J.M. je prekvapivo vysokým zdrojom omega-3 mastných kyselín, najmä od jahniat vykrmovaných s využitím pastvy.
4. J.M. je jedným z najlepších zdrojov karnozínu, zdraviu prospešnej zložky, ktorá má veľmi silné, zdravie ochraňujúce účinky (ochranné účinky mozgu, anti-aterosklerotické účinky, atď.).
5. J.M. obsahuje významné množstvo kreatinínu - zložky, ktorá pomáha zlepšovať športovú výkonnosť (môže pomôcť zvýšiť svalovú vytrvalosť, silu a potenciálne svalovú hmotu).
6. J.M. obsahuje veľké množstvo železa naviazaného na hem, čo je mimoriadne dôležitá živina v prípade anémie spôsobenej nedostatkom železa. J.M obsahuje glutatión (významný antioxidant) a poskytuje tiež všetky potrebné aminokyseliny k tvorbe vlastného glutatiónu, ktorý podporuje naše zdravie a imunitný systém.
8. J.M. je najvýznamnejším a najbohatším výživovým zdrojom CLA (konjugovaná kyselina linolová) zo všetkých druhov mias (4-19 mg CLA na gram tuku; v hovädzom mäse je to len 1,2-4,0 mg a v bravčovom a hydinovom len 1,0 mg). CLA má anti-karcinogénne, anti-sklerotické, anti-diabetické a imunostimulačné účinky.
9. J.M. je významným zdrojom tzv. zdraviu prospešných tukov – najmä omega 3 MK s dlhým reťazcom, s protizápalovými a inými pozitívnymi účinkami (EPA a DHA) a tiež kyseliny olejovej považovanej za „tuk zdravého srdca“. Mäso jahniat odchovaných na pastve je v tomto smere podobné morským rybám.
10.J.M je chutné! Ale je to hlavne na živiny bohaté mäso a pritom zdravá potravina. Bezpochyby J.M. je jedna z najchutnejších a najzdravších potravín sveta.
Čo možno ešte k uvedenému desatoru konzumácie jahňacieho mäsa dodať? Snáď len to, že ovčie a najmä jahňacie mäso je aj z hľadiska kulinárského veľmi vďačným objektom záujmu. Možností ako pripraviť tento druh tzv. červeného mäsa je nespočet. Receptov na prípravu jahňaciého mäsa je neúrekom. O možnostiach prípravy ovčieho resp. jahňacieho mäsa nás presvädčili v rámci rôznych ovčiarskych podujatí viackrát aj vynikajúci odborníci, kulinári -  špecialisti, a to Jaroslav Žídek a František Kšána.
Fakty hovoriace za zvýšenú spotrebu jahňacieho mäsa na Slovensku sú, myslím si, jednoznačné. Ak by sa nám podarilo zvýšiť spotrebu ovčieho mäsa zo súčasných, necelých  0,2 kg na 1 kg na obyvateľa a rok, tak by sme pomohli nielen sami sebe, ale aj všetkým chovateľom oviec a v konečnom dôsledku celej spoločnosti, pretože bez chovu malých prežúvavcov by Slovensko už nebolo Slovenskom.
prof. RNDr. Milan Margetín, CSc.



Ceny na burze MATIF sú v EUR/t a ceny na burze CBoT v UScent/bušel

banner-pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

 

agromagazin

pole

mechanizacia

chov